június 20, 2007

Svájci nemzeti tokány: Zürcher Geschnetzeltes

Véleményem szerint ennél az ételnél egyetlen kritikus munkafolyamat létezik az elkészítés során, mégpedig a hús sütése. A legfontosabb, hogy nagyon forró serpenyőben kevés olajban/tisztított vajban, adagonként süssük elő a vékony csíkokra felvágott sovány húst, majd miután egy kis színt kapott, szedjük ki és tartsuk melegen. Ha kényelmességi vagy időspórolási okokból egyszerre kerül a serpenyőbe egy nagyobb mennyiségű hús, lehűl a serpenyő, a hús pedig levet ereszt és kiszárad. Eredetileg borjúshúsból készül, de ez helyettesíthető sertéskarajjal vagy szűzpecsenyével is. Legideálisabb körete egy ropogósra sült röszti, de rizs vagy nokedli is passzol hozzá.


  • 60 deka sovány borjú vagy sertéshús vékony csíkokra vágva
  • 2 közepes fej hagyma nagyon finom kockákra vágva
  • olaj, vagy tisztított vaj
  • 25 deka friss champignon gomba vékony szeletekre vágva
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 1 pohár fehérbor
  • 2 dl húsleves
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • 1 darabka citromhéj
A serpenyőt felforrósítom, és kevés olajon vagy vajon 3-4 részletben megpirítom húst, és csak a végefelé sózom és borsozom, hogy ne legyen ideje levet ereszteni. Kiszedem egy tálba, és alufóliával lefedem. A visszamaradó zsíradékra dobom a hagymát, 4-5 percig dinsztelem, majd a gombát is hozzádobom, és magasabb hömérsékleten pár percig pirítom. Leszórom liszttel, elkeverem, majd felöntöm a borral és húslevessel, beledobom a citromhéjat. Néhány perc alatt kb. a 2/3-ára befőzöm, végül belekeverem a tejszínt és kiforralom. A húst visszarakom a mártásba, és átmelegítem benne. Petrezselyemmel megszórva tálalom általában, de most a nokedli tésztájába kevertem egy nagy csokor vágott petrezselymet, és evvel körítettem.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nahát, eddig azt hittem a petrezselymes nokedli az én találmányom. :)))))) Én a nokedlit mindig így készítem. Olyan jó tetégedet olvasgatni. Üdv, Zsuzsi

Névtelen írta...

óóó, ezt én is imádom, télen csináltam is! ja és a rösti az egyik kedvencem!!!

Unknown írta...

De hát lehet ezt nem szeretni? Röstivel pedig maga a kánaán!

Névtelen írta...

Csak azt tudnám, mitől Geschnetzeltes?

Unknown írta...

@Pirikenagyi: lehet, hogy hülyeséget mondok, de talán onnan ered a név, hogy a szelet(eredetileg borjú)húsból finom csíkocskákat, szeletkéket vágnak, ahogy a svájci mondja: schnetzeln. Fleisch schnetzeln - geschnetzeltes Fleisch...

Névtelen írta...

Macinak természetesen igaza van az etimológiát illetően

Névtelen írta...

... a "röszti" pedig helyesen "rősti"-nek ejtendő, hosszú ő-vel és s-sel. Merthogy hochdeutschül ugyan "rösten" (pirítani) szl-szel, de svájciul s-sel mondjuk - még a francia ajkúak is.

Unknown írta...

A németek szerintem azért mégiscsak hülyén néznének ha rőschtiként emlegetnénk, attól teljesen függetlenül, hogy schwitzerdütschül minek mondják ;o)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails