május 31, 2007

Pillangó. Vagy inkább ikercsiga?

  • 35 deka liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1/8 l langyos tej
  • 8 deka olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • 6 deka cukor
  • 1 egész tojás és 1 sárgája
  • 1 mokkáskanál kardamom (mozsárban porítva)
A szitált liszthez adom az összes többi hozzávalót, és a mixerrel pár perc alatt egy sima, rugalmas tésztává dagasztom be. Amikor elválik az edény falától, akkor jó. Lefedve 1 órára a hűtőbe rakom. 1 óra múlva a duplájára kel a tészta, ekkor lisztezett deszkára borítom, összegyúrom, majd nagyon vékony, kb. 30x50 cm-es lappá kinyújtom. A következő hozzávalókat elkeverem, és a tésztára kenem:


  • 6 deka olvasztott vaj
  • 4 ek. cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
A tésztát a hosszú oldala mentén szorosan feltekerem, majd éles késsel nem egyenes, hanem trapéz alakú szeleteket vágok belőle. Trapézok csücskét a képen látható módon erősen lenyomom egy fakanál nyelével. Egy tojásfehérjét kicsit felverek, majd ecsettel lekenem vele a vágásfelületet. Kevés jégcukorral leszórom, még 15 percig kelni hagyom, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm.


Gattina eredeti receptje ihlette ezt a "testre szabott" változatot

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Juj de ügyes vagy! Ez nagyon jól néz ki! A kislányaid osztálytársai biztos nagyon irigykednek, amikor ilyen finomakat visznek a lányok uzsonnára.

Unknown írta...

Ha te azt tudnád...
Elöfordult már, hogy a mákos vagy kakaós csiga láttán nem gyöztek fintorogva undorodni a ketchupos tószthoz, vagy zsemlébe préselt négercsókhoz(nem vicc!) szokott gyerekek, mire a lányaim egy ideig nem voltak hajlandóak házi sütésü dolgokat reggelizni az iskolában.
Gondolnád, hogy vannak gyerekek, akik nem tudják mi a mák, vagy a cukkini és padlizsán között a különbség, és egyáltalán mi a zeller?
Na de ez már egy másik téma.

Névtelen írta...

Az én gyerekeim Bécsben jártak iskolába. Az uzsonnát mindig a férjem készítette, és olyan szeleteket vágott, hogy alig lehetett beleharapni. Kisfiam reklamált is, hogy a többi gyereknek "bezzeg" a két szelet is vékonyabb mint nekik az egy, legyen szíves olyat készíteni, valamint barna kenyérbe pakolni uborkát és majonézt. Mit volt mit tenni?! Tudod!

Unknown írta...

Akkor látom neked is ismerös a problematika.
De a barnakenyér-uborka-majonéz trió még nem is olyan rossz ;o)

Névtelen írta...

Gyönyörűek lettek!Én sose használok szárított élsztőt!Szerinted,ez mennyi frissnek felel meg?Köszi:Lilla

Unknown írta...

A tasakban kb. 7-8 gramm élesztö van, és az áll rajta, hogy 1/2 kocka friss élesztönek felel meg.

Egy kocka friss élesztö 42 gramm, és azon pedig az áll, hogy recepttöl függöen 500-1000 gramm liszthez elegendö.

Dolce írta...

Das sind ja hübsche kleine & süße Kunstwerke!

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm!Lilla

Unknown írta...

@Lilla: nagyon szívsen!

@dolce: Danke schön! Freut mich, dass sie dir gefallen!

Kutji írta...

Szia Maci!

Most mar korulbelul negyedszerre sutottem meg ezeket a csigakat es nagyon finomak, hatalmas koszonet ertuk. Utoljara rendes elesztovel is probalkoztam es egesz hatalmas csiguszokat kaptam. Kiprobaltam csokisan is kis cukrozatlan kakaoporral fahej helyett, es meg tervbe van veve makos is. Es garatulalok a bloghoz is, nagyon sok inycsiklando dolgot leltem fel rajta es keszul is a lista a kiprobalando dolgokrol.
Udvozlettel:Viki

Unknown írta...

Szia Viki!

Igazán örülök a sikerednek! :o) A lista feldolgozásához pedig további sok sikert és jó szórakozást! :o)))

SZINTIA írta...

Maci!

Köszönöm a receptet, óriási sikere van a családban!:)

Névtelen írta...

1/8 l tej,vagyis egy negyed liternek a fele kell a tésztába igaz?

Unknown írta...

Igen ;o) Azaz 125 ml.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails