Imádom a hagyományos -ezen belül is főleg a grízes- sütiket, ugyanis nagyon a gyerekkort idézik bennem. Ez az, amit pénteken eldugtak a spájzba, hogy szombatra megpuhuljon a tészta a krémrétegek között. Mindenképp ajánlatos kivárni azt az egy nap puhulási időt, mert frissen törik. (ezt onnan tudom, hogy nem bírtam magammal természetesen és megkóstoltam azonnal ;o) )
A recept:
A recept:
- 15 deka cukor
- 3 ek. méz
- 3 ek. vaj (eredetileg zsír áll a receptben)
- 3 ek. tej
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 40 deka liszt
- 1 tojás
A fenti hozzávalókat a liszt és tojás kivételével egy kis edényben felmelegítem, de nem forralom. Hozzáöntöm a liszthez, beleütöm a tojást, és összeállítom egy sima tésztává. 3 részre osztom a tésztát, vékonyra nyújtom, és sütőpapírral kibélelt 40x26 cm-es tepsin aranysárgára sütöm őket egyenként.
A krém hozzávalói:
A krém hozzávalói:
- 4 dl tej
- 4 ek. gríz
- 15 deka vaj (eredetileg 20 deka)
- 25 deka cukor (eredetileg 29 deka)
- 1 tk. cukrozatlan kakaópor
- 1-2 ek. rum
A tejet a grízzel sűrűre főzöm, és teljesen lehűtöm. A vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a kakaót, a rumot, és kanalanként a kihűlt grízt. A krém felét az alsó lapra kenem, a maradékot a másodikra, majd a harmadik lappal befedem.
A csokimázhoz:
A csokimázhoz:
- 3 ek. cukor
- 3 ek. víz
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 5 deka vaj
A cukrot a vízzel felfőzöm, belekeverem a kakaót, végül pedig a vajat. Meg forrón a sütemény tetejére simítom. Egy éjszakán át lefóliázva a hűtöbe rakom, mielőtt felvágnám.
Az eredeti recept becca22 nevű fórumozótól származik
6 megjegyzés:
Macika! Dobtam neked egy hógolyót!
Régen csináltam én is sokszor hasonlót,tejbegrízzel és baracklekvárral. Az egyik alkalom nagyon emlékezetes maradt, mert a fiam, egyszer beleült, egyszer meg beleesett a félretett sütibe. A másodiknál eléggé ideges lettem.
Ezen most nagyon jót röhögtem:o)
Nekem csak az van a szemem elött, hogy beléptem a spájzba, és ott hült a padlón a tiltott csemege. (szem felcsillan, nyál elcseppen)
Nehéz ügy volt, mert a türelem nem tartozik az erényeim közé...
Köszi a hógolyót! Igyekszem vele megbírkózni ;o)
Ez az egyik kedvencem! Irtó jól néz ki a képeden, gratulálok! Alkalom adtán megcsinálom, még sosem vállalkoztam rá, de most kedvet kaptam.
próbáld ki egyszer úgy, ahogy Pirike mondja: a grízes krém alá egy vékony baracklekvár réteg... mmmmmmmmmmm....:)
Ha nem csal az emlékezetem, néhány éve csináltam már szalalkális tésztával valami grízes krémes, vagy mézes krémes nevü sütit, ami egeész hasonló volt. Abba is ment lekvár, és biza nem ártott neki.
Megjegyzés küldése