május 02, 2007

Forrázott bagel

Gyógyulgatok.

Mellékhatásként viszont megjelent a csillapíthatatlan süthetnék és gyúrhatnék. Bármerre nézek, étvágygerjesztően fénylő és aranyló, szezámmal, mákkal vagy lenmaggal megszórt bagelek hadát látom. Talán egy év is eltelt az utolsó sütésem óta. A kenyérsütőt is kb. akkor használtam utoljára. Most, hogy a kézzel dagasztás, gyúrás és tésztázás nem megy, megint hasznát vettem a gépnek. Gyönyörű tésztát dagasztott be, amit már csak formázni, keleszteni, "füröszteni" és sütni kellett. Maga a tészta nagyon könnyen kezelhető, a vízben való rövid forrázás pedig megspórolja a tojással, vagy egyebekkel való kenegetést. A nedves bagelekre kiválóan tapad a szezámmag, sütés után pedig szép színe és fénye lesz.


  • 2 csapott teáskanál szárított élesztő
  • 50 deka liszt
  • 3 dl langyos víz
  • 2 ek. olaj,
  • 1 tk. só,
  • 1,5 ek. cukor

A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe rakom, és egy sima dagasztó-kelesztő programra állítom. Miután megkelt a tészta, kiveszem, 8 részre osztom, gömböket formálok belőle, és a közepére egy lukat csinálok (tök mindegy, hogy fakanállal, vagy ujjal) aminek az átmérője minimum 4 cm kell, hogy legyen. Letakarva fél órát kelesztem a gyűrűket, közben egy edényben vizet forralok, és 200 fokra előmelegítem a sütőt. A megkelt bageleket a tetejükkel lefelé a forró vízbe teszem, fél percig benne hagyom, majd lecsepegtetem ( a legjobb ehhez egy szűrőkanalat használni) és egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakom. Szezámmaggal leszórom, és 20 percig sütöm.

8 db bagel lesz ebből a mennyiségből!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez ennyire egyszerű? Jaj de jóóóóó!!! Én azt hittem, ez valami nagyon munkás, kényes dolog, de most akkor kipróbálom én is. Sajna kenyérsütőm nincs még. Meddig kell dagasztani?

Unknown írta...

Igen, szerintem is meglepöen egyszerü, és mégis nagyszerü! ;o)

Hogy meddig kell dagasztani?
Nem csináltam még kézzel, de a gép fél órás elözetes pihentetéssel és kelesztéssel együtt 140 percet vesz igénybe. Szerintem maximum 20 perc alatt szép sima tésztát lehet dagasztani kézzel is, mintha kenyeret készítenél.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails