április 10, 2007

Leveles pogácsa, krumplis-tejfölös

Mindig azok a legfinomabb és legjobban sikerült sütemények számomra, amelyek nem egy bizonyos recept szerint készülnek. Megérzés, tapintás, kóstolgatás, és szemmérték az, amire hagyatkozom ilyenkor. Sosem bízom magam vakon egy-egy leírásra, persze ha mégis "recept szerint" kezdek is el sütni vagy főzni, valamelyest mindig eltérek tőle. Kivétel nélkül. Most is csak azért mértem le a hozzávalókat, hogy fel tudjam jegyezni ha jó lesz a végeredmény. Bizony jó lett, de még mennyire!


  • 90 deka liszt
  • 4 db főtt krumpli
  • 30 deka margarin
  • 5 dl tejföl
  • 1,5 ek. só
  • 2/3 kocka élesztő
  • 1 kockacukor
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • a hajtogatáshoz kb. 10 deka margarin
  • a kenéshez 1 tojás
  • köménymag

A krumplit héjában megfőzöm, még melegen megpucolom, majd lereszelem. A kockacukorral elkevert langyos tejben felfuttatott az élesztőt hozzáöntöm a liszthez, akárcsak a tejfölt, és a tojást. Hozzáadom a sót, a margarint és a reszelt krumplit, majd összegyúrom. Letakarva meleg helyen jó 3/4 óráig kelesztem. Egy ujjnyira kinyújtom, majd vékonyan megkenem a szobahőmérsékletű margarin felével. Összehajtogatom a tésztát, letakarom, és 20 percre a hűtőbe teszem. A 20 perc lejártával újra kinyújtom, margarinnal megkenem, összehajtogatom, és újabb 20 percre a hűtőbe teszem.

Lisztezett deszkán jó ujjnyi vastagra kinyújtom a tésztát, tojással megkenem és egy kb. 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom. Mielőtt a margarinnal megkent tepsire tenném a pogácsákat, reszelt sajttal és köménnyel megszórom őket egyenként. A tepsin még kb. 20 percig pihentetem, majd 190-200 foknál készre sütöm. A tésztából megmaradt részeket összegyúrom, tojással megkenem, sajttal leszórom és kockákra vágva sütöm meg.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Maci,

ez egy tuti recept! A hozzavalokat sosem merem le, de ezzel a tesztaval nagyon jol lehet "erzesre" dolgozni. Altalaban ketszer vagy haromszor csinalom vegig a hajtogatast, es nagyon szep leveles lesz. Mindenki imadja :) Koszonjuk szepen!

Nyuszi

Névtelen írta...

Kedves Maci! Golnap fogom megsütni ezt a pogit, és szeretném megkérdezni, hogy légkeverésesen, v. simán sütöd a pogikat,? Köszönöm!

Manka írta...

Kedves Maci,

Megsütöttem a családomnak hétvégén ezt a pogácsát, és meg kell mondjam mennyei lett. Az állaga remek, szép leveles (el is dőlt némelyik) és az íze is fantasztikus! Köszönjük szépen :)))))

Névtelen írta...

Ez a recept TÖKÉLETES! A végeredmény egy nagyon finom pogácsa, mely szép leveles. Nálam is eldőlt néhány. :-)Ezek a legfinomabbak. Köszönöm a receptet. Ircsike

Unknown írta...

A só rengeteg..

Unknown írta...

Abszolút nem sok a só,ennyi minimum kell bele. Azért sós pogi. Sótlanul nem ér semmit.

Névtelen írta...

Megcsináltam és finom lett, de nehéz volt tudni a valódi súlyokat, mivel itt Ausztráliában nincsen kocka élesztő - hány dkg egy kocka? mennyi súlyt nyom 4 krumpli? Sokkal jobb lenne pontos méretek irni egy receptben.

Névtelen írta...

A 30 dkg. margarint hogy osztom meg a tészta készítésekor és a többszörös kenéshez?

Névtelen írta...

A felével kell megkenni, aztán meg a másik felével.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails