Mindig azok a legfinomabb és legjobban sikerült sütemények számomra, amelyek nem egy bizonyos recept szerint készülnek. Megérzés, tapintás, kóstolgatás, és szemmérték az, amire hagyatkozom ilyenkor. Sosem bízom magam vakon egy-egy leírásra, persze ha mégis "recept szerint" kezdek is el sütni vagy főzni, valamelyest mindig eltérek tőle. Kivétel nélkül. Most is csak azért mértem le a hozzávalókat, hogy fel tudjam jegyezni ha jó lesz a végeredmény. Bizony jó lett, de még mennyire!
- 90 deka liszt
- 4 db főtt krumpli
- 30 deka margarin
- 5 dl tejföl
- 1,5 ek. só
- 2/3 kocka élesztő
- 1 kockacukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- a hajtogatáshoz kb. 10 deka margarin
- a kenéshez 1 tojás
- köménymag
A krumplit héjában megfőzöm, még melegen megpucolom, majd lereszelem. A kockacukorral elkevert langyos tejben felfuttatott az élesztőt hozzáöntöm a liszthez, akárcsak a tejfölt, és a tojást. Hozzáadom a sót, a margarint és a reszelt krumplit, majd összegyúrom. Letakarva meleg helyen jó 3/4 óráig kelesztem. Egy ujjnyira kinyújtom, majd vékonyan megkenem a szobahőmérsékletű margarin felével. Összehajtogatom a tésztát, letakarom, és 20 percre a hűtőbe teszem. A 20 perc lejártával újra kinyújtom, margarinnal megkenem, összehajtogatom, és újabb 20 percre a hűtőbe teszem.
Lisztezett deszkán jó ujjnyi vastagra kinyújtom a tésztát, tojással megkenem és egy kb. 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom. Mielőtt a margarinnal megkent tepsire tenném a pogácsákat, reszelt sajttal és köménnyel megszórom őket egyenként. A tepsin még kb. 20 percig pihentetem, majd 190-200 foknál készre sütöm. A tésztából megmaradt részeket összegyúrom, tojással megkenem, sajttal leszórom és kockákra vágva sütöm meg.
Lisztezett deszkán jó ujjnyi vastagra kinyújtom a tésztát, tojással megkenem és egy kb. 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom. Mielőtt a margarinnal megkent tepsire tenném a pogácsákat, reszelt sajttal és köménnyel megszórom őket egyenként. A tepsin még kb. 20 percig pihentetem, majd 190-200 foknál készre sütöm. A tésztából megmaradt részeket összegyúrom, tojással megkenem, sajttal leszórom és kockákra vágva sütöm meg.
9 megjegyzés:
Kedves Maci,
ez egy tuti recept! A hozzavalokat sosem merem le, de ezzel a tesztaval nagyon jol lehet "erzesre" dolgozni. Altalaban ketszer vagy haromszor csinalom vegig a hajtogatast, es nagyon szep leveles lesz. Mindenki imadja :) Koszonjuk szepen!
Nyuszi
Kedves Maci! Golnap fogom megsütni ezt a pogit, és szeretném megkérdezni, hogy légkeverésesen, v. simán sütöd a pogikat,? Köszönöm!
Kedves Maci,
Megsütöttem a családomnak hétvégén ezt a pogácsát, és meg kell mondjam mennyei lett. Az állaga remek, szép leveles (el is dőlt némelyik) és az íze is fantasztikus! Köszönjük szépen :)))))
Ez a recept TÖKÉLETES! A végeredmény egy nagyon finom pogácsa, mely szép leveles. Nálam is eldőlt néhány. :-)Ezek a legfinomabbak. Köszönöm a receptet. Ircsike
A só rengeteg..
Abszolút nem sok a só,ennyi minimum kell bele. Azért sós pogi. Sótlanul nem ér semmit.
Megcsináltam és finom lett, de nehéz volt tudni a valódi súlyokat, mivel itt Ausztráliában nincsen kocka élesztő - hány dkg egy kocka? mennyi súlyt nyom 4 krumpli? Sokkal jobb lenne pontos méretek irni egy receptben.
A 30 dkg. margarint hogy osztom meg a tészta készítésekor és a többszörös kenéshez?
A felével kell megkenni, aztán meg a másik felével.
Megjegyzés küldése