A morzsából kihagytam a mazsolát, evvel megkönnyítve a gyerekek dolgát, ugyanis könyörtelenül kiturkálják az utolsó darabot is, viszont a szeletelt mandulával nem spóroltam.
Magát a morzsát mindannyiszor másként, nem konkrét recept szerint állítom össze, most épp így alakult:
- 3 tojás
- 5 ek. liszt
- 1 ek. búzadara
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 1 csésze tej
- szeletelt mandula
- 1 ek. vaj
Egy nagy, vastag teflonserpenyőben vajat olvasztok, beleszórom a mandulát, és ráöntöm a tésztát.
Közepes lángon lassan aranysárgára sütöm az alját, majd egy műanyaglapát segítségével átfordítom. Egyben nem lehet megfordítani mint a palacsintát, mert annál jóval vastagabb és lágyabb, de 4-5 részletben könnyedén. Ilyenkor 1-1 morzsa vajat pottyantok a serpenyőbe, mielőtt a nyers tésztát belefordítom, mert szebben pirul, nameg az ízének sem árt.
Amikor már kezd pirulni az alja, a lapáttal vagy 2 villa segítségével darabokra tépkedem, és kevés porcukorral megszórva készre pirítom, anélkül, hogy kiszárítanám. Porcukorral leszórom és karamellizált szilvát kanalazok mellé.
A szilvát így készítem:
Kevés vajon cukrot olvasztok egy teflonban. Amikor karamellizálódni kezd a cukor, rászórom a mirelit szilvát, és gyakran megkeverve addig sütögetem, amíg a karamell újra felolvad, bevonja a félig puhára sült gyümölcsöt. Alatta egy finom, sűrű mártás keletkezik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése