március 05, 2007

Trüffeltorta


A tészta hozzávalói:

  • 7,5 deka szobahőmérsékletű vaj
  • 7,5 deka cukor
  • 2 db tojás
  • 7,5 deka liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2,5 tk. cukrozatlan kakaópor
  • 5 deka darált mandula

A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat egyenként és pár percig mixelem. A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverem és a vajas tésztához keverem, végül a darált mandulát is hozzáadom. Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába simítom a masszát és 180°C-nál 20 perc alatt készre sütöm. Amíg sül, elkészítem a krémet.

A krém hozzávalói:

  • 35 deka keserűcsoki10 deka vaj
  • 20 deka rémsajt
  • 20 deka creme fraiche 30%-os
  • 3 ek. rum, vagy ízlés szerint cointreau, grand marnier, stb...
  • a dekorációhoz néhány szem eper, szőlő, banánkarikák, vagy mandarin, esetleg narancsgerezdek. Kevéske olvasztott fehércsoki és 2 ek. kekszmorzsa (amarettini pl.)

A csokit a mikróban megolvasztom (ha nem igazán bízol a mikróban, inkább gőz fölött állandóan kevergetve olvaszd meg a csokit!) Hozzáadom a nagyon puha vajat, és teljesen simára keverem. A creme fraiche-t és a krémsajtot (buko v. philadelphia) hozzákeverem a mixerrel, végül a rumot vagy likőrt.A mélyhűtőbe teszem a krémet egy órára, ezalatt szépen megdermed, majd újra felverem a mixerrel. Kicsit világosabb, könnyebb, krémesebb állagot kap ezáltal a krém.

A teljesen kihűlt alapra kenem a rémet, és olvasztott fehércsokiba és kekszmorzsába mártott gyümölcsökkel megdíszítem.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szeretnem megtudakolni, hogy kremsajtnak mascarponet is be lehet-e vetni, nem tudom, hogy itt, ahol lakom (Franciaorszag) van-e Filadelfia sajt, a bukot pedig nem ismerem egyaltalan. A crème fraiche-sel nem lesz problemam :).
Koszonom elore is a valaszt!

Maci írta...

Öszintén megmondom, nem tudom, milyen lehet mascarponéval. A Philadelphia és a Buko is valamivel savanykásabb, és szárazabb mint a mascarpone, de ettöl függetlenül ízre még nagyon jó lehet.

Névtelen írta...

Az én tapasztalatom: csak keserűcsoki imádóknak!!!Iszonyúan tömény a krémje, sajnos 2-3 falatnál többel senki nem tudom megbírkózni, így kuka lett a vége... :-(

Egyébként Maci gratulálok az oldaladhoz, gyönyörűek a képek is!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails