Barátnőmnél Amelánál kóstoltam először ezt a nem kiemelkedően mutatós, ellenben nagyon finom, omlós süteményt. Azonnal beleszerettem.
A tészta hozzávalói:
A tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- egy csipet só
- 5 evőkanál cukor
- 5 tojás sárgája
- 25 deka margarin.
A tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam apránként a puha margarint és addig kevertem, míg egy sima massza lett belőle, majd összedolgoztam a sütőporos liszttel. Megfeleztem a tésztát.
Az egyik felét 2 réteg folpack fólia között vékonyra kinyújtottam és kibéleltem vele egy kb. 40X30 cm-es tepsi alját, melyet előzőleg kivajaztam. (sütőpapírral kibélelni még egyszerűbb)
A maradék tésztát kétfelé osztottam, fóliába csomagolva ellapítva a mélyhűtőbe tettem. Azért kell ellapítani, mert így nagyon hamar megdermed.
A töltelék hozzávalói:
- 5 tojásfehérje
- csipet só
- 20 deka cukor
- 5 evőkanál baracklekvár
- 20 deka durvára vágott dió
A töltelékhez a tojások fehérjét először egy csipet sóval majd apránként 20 deka cukorral nagyon keményre habbá vertem. 5 evőkanál megturmixolt baracklekvárt és 20 deka durvára vágott diót adtam hozzá. A krém felét a tésztára simítottam.
A mélyhűtőből kivettem a 2 csomag tészta egyikét, és durva reszelőn a diós habra reszeltem. Erre kentem a hab második felét, végezetül a második csomag mélyhűtött tésztát reszeltem rá. 180°C fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütöttem. Tálalás előtt leporcukroztam és 3x4 centis darabkákra vágtam.
Még egyszer a rétegezés menete:
1. vékony tésztaréteg
2. diós hab
3. reszelt tészta
3. diós hab
4. reszelt tészta
1 megjegyzés:
Nagyon érdekes, mert ezt az összeállítást évek óta készítem, de
az alaptésztára kent krémre csak egy rétegben kerül a reszelt tészta.
Mindenesetre hét végén így fogom elkészíteni.
Megjegyzés küldése