augusztus 16, 2007

Waffel

Régóta tologatom magam előtt a waffelsütést, arra hivatkozva, hogy nincs receptem. Pontosabban gaufre liégeoise, vagy másnéven Lütticher Waffel receptre lett volna szükségem. A híres, nem csak belgiumban oly kedvelt és népszerű waffel nem azonos a sütőporos, leginkább kevert tésztához hasonlítható változattal. Ezt a "mezei" waffelt leginkább az eperdömping idején sütöm, frissen felvert tejszínhabbal és rengeteg eperrel megpakolva.

Aki mer az nyer alapon döntöttem úgy, hogy az első recept amit kidob a google, kipróbálásra kerül. A wikipédián találtam az elsőt, tovább nem is nézelődtem. Az arányok elfogadhatónak tűntek: sok liszt, sok vaj, sok jégcukor*.
A hozzávalókat nagyjából megfeleztem, úgymond "testreszabtam". Ezt követően így festett a hozzávalók mennyisége:
  • 50 deka liszt
  • 25 deka vaj
  • 10 deka kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 2 tasak szárított élesztő
  • 10 deka tej*
  • 1 csipet só
  • 1 nagy csésze jégcukor
A lisztet elkevertem a szárított élesztővel, cukorral és a sóval. A vajat nagyon puhára, de nem folyósra olvasztottam, majd belekevertem a 2 tojást. Ezt a vajas tojásos keveréket a liszthez adtam, úgyszintén a langyos tejet, és kézi mixerrel egy sima masszív tésztává dagasztottam be. Egy órán át langyos helyen kelesztettem, majd 12 egyforma darabra szétadagoltam. Mindegyik adagba 1-1 csapott evőkanálnyi jégcukrot gyúrtam, majd meg is forgattam egy cukorral leszórt tálcán. Letakarva további negyed óráig pihentettem, közben előmelegítettem a waffelsütőt. Kb. 3-4 perc alatt készre sütöttem.

A jégcukor rákaramellizálódik a waffelre, tehát amikor megsült, nem ajánlatos kézzel megfogni! Villával (vagy kettővel) könnyedén ki lehet emelni a formából. Eredetileg 20 dekás adagokat ír a recept, de ez a mennyiség definitív túl sok, én megfeleztem ezt is, így pont belepasszolt a formába, nem "nőtt" ki belőle.

Brüsszelben járva érdemes ezeket a sárga mobil-waffelsütödéket felkeresni, ahol a szemünk láttára gyúrogatják a cukrot a kiadagolt tésztába, és nyomkodják bele a tűzforró formákba. Érdekes látvány, és itt főként ez a faktor számít, bár sokan épp ezekre a waffelsütőkre esküdnek, mint a legjobbakra. A sütési idő a maga 1,5-2 percével nekem gyanúsan rövidnek tűnt, és bizony 4 waffelből 2 meglehetősen nyers is maradt. Nem szaftos, ne tessék félreérteni, hanem szabályosan nyúlós, annak ellenére, hogy a külső kifejezetten ínycsiklandó volt.

Na de térképpel a kézben, szép kilátással az orrunk előtt mit számítanak az ilyen kis hibák!? Megjegyzem, a "waffelpék" becsületesen lefertőtlenítette a mancsait miután bekészítette a tésztát a sütőbe. (...hm, de vajon előtte is megtette?)

A Waffle Factory előtt végtelen hosszú sor jelezte, hogy itt valószínűleg nem lehet rossz az áru. Míg a sorban ácsorogtunk, volt időnk bőven a terjedelmes kínálatot tanulmányozni. Epres, banános, nutellás, csokis, karamelles, tejszínes, fahéjas volt a listán-és ezen belül a felsoroltak kombinációja keresztül-kasul. A háttérben egy gép szorgalmasan dagasztotta a tésztát, a polcokon tucatnyi tálca, rajtuk a kiadagolt kis bucik.

Végre sorra kerültünk! Torkos és édesszájú létemre még a rendelést megelőző utolsó másodpercben is azon vívódtam magammal, vajon karamelles-porcukrost, epres-tejszínest, vagy mégiscsak inkább csokis-banánost kérjek? Kész, vége, lejárt a gondolkodási idő: karamelles porcukros lett!

*
jégcukor, vagy gyöngycukor: apró fehér kavicshoz hasonlítható cukordarabkák. El
őnye, hogy csak részben olvad meg, így sütés után is kissé ropogós marad. Zacskóban durvára tört kockacukorral helyettesíthető.

*mérlegen levő többi hozzávalóhoz öntve 10 deka a tej súlya.


25 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kérlek javítsd a sütőport élesztőre. Köszönöm.

Névtelen írta...

Kedves Maci! Ez is kimeríti a nyilvános izgatás bűntettét :)))!!! Ezt a jégcukrot hol lehet becserkészni???

Névtelen írta...

10 deka??? tej???

Névtelen írta...

Jégcukor lelőhely engem is érdekelne! :-)))

Üdv,
LepkePillangó

Névtelen írta...

Maci! Végem van!!!!!!!
;-)
Köszi a receptet!

Unknown írta...

@névtelen: Köszönöm a figyelmességet, hiba javítva!

Igen 10 deka tej , ugyanis nem méröpohárban mértem, hanem egyszerüen a mérlegen levö többi hozzávalóhoz öntöttem.

A jégcukor vagy gyöngycukor magyarországi lelöhelyét sajnos nem tudom, erre vonatkozó infókat szívesen elfogadok!
Aki megsüti a waffelt, addig is próbálkozzon zacskóban durvára tört kockacukorral, az eredmény valószínüleg hasonló lesz.
Sok sikert hozzá!
Nekünk nagyon ízlett!

Névtelen írta...

Igy már értem a deka tejet, köszi! Imádom, én is gyakran veszek, ha a belvárosban járok.

Pirikenagyi írta...

Szeretnék neked küldeni egy képet, de vlsz kitöröltem az emilcímedet. Elküldenéd?

Unknown írta...

Küldtem mailt, várom a képet! :o)

Névtelen írta...

Szia!Egy korábbi receptnél már kértem és itt is kérem,hogy,írdd meg mennyi friss élesztő kell bele szerinted????Előre is köszi!!!

Unknown írta...

@Lilla: szárított élesztö hiányában 1 kocka (42g) friss élesztöt raknék bele. Ez körülbelül megfelel 2 tasak (össz.14g) szárított élesztönek.

Névtelen írta...

Köszi-köszi!Ma ki is próbálom!!!

Unknown írta...

Remélem megírod, hogy milyen lett! ;o)

Névtelen írta...

Szia!
ma találtam erre a szuper receptre! Nyammm
Jégcukrot, én a TESCO-ban szoktam venni.
Az a neve, hogy dekoráció - díszítő jégcukor, és a Koronás Cukor által gyártott. Ja, és kis papírdobozokban kerül forgalomba.

Unknown írta...

Köszi szépen az infót! Remélem olvassák azok, akik jégcukorra vadásznak!

Névtelen írta...

Meg tudna nekem valaki mondani, hogy honnan lehet egy waffer/gaufre sutot vasarolni?
Janos (Erdely)

Névtelen írta...

Minden nagyobb szupermarketben (Interspar, Cora stb.)ill. elektromos cikkeket kínáló áruházban (Electro World, Media Markt stb.)

Dia írta...

az igaz hogy "hagyományos" gofri sütőt lehet kapni ezekben az üzletekben, de azok nem igazán jók hosszútávra vagy nagyobb mennyiség sütésére. magyarországon még nem is láttam igazi waffel sütőt... nekem is szükségem lenne egy speiálisra. az igazi, magasabb és el lehet billenteni hogy a megolvadt cukor ki tudjon belőle folyni, ja és sokkal nagyobb is. ha valaki lát ilyet írjon! köszi

Névtelen írta...

Tök jók a receptek!
Egyébként a gofrisütő is bírja szerintem, méghozzá elég jól, tekintve, hogy itthon 10-en vagyunk, mindenki édesszájú, és sűrűn szoktunk gofrit sütni, nem is keveset. Azzal viszont nem vitatkozom, hogy az igazi waffel sütő jobb hozzá, bár olyat még nem láttam.

Maci! A rózsáshoz pontosan milyen tészta kell???

SZINTIA írta...

Köszönöm ezt az Isteni receptet!:)

Unknown írta...

Nagyon szívesen! :o)

Unknown írta...

Kipróbáltam, mennyei. Köszi a receptet.

enigma írta...

isteni volt, köszi :)

Névtelen írta...

Nagyon szuper a recept. Jégcukor helyett én csak sima kristálycukorban forgattam meg a kis gofrikákat. Olyan fini!!!

Névtelen írta...

Sziasztok!
Ha valakit érdekel az elforgathatós kicsit (elvileg) vastagabb waffel sütő, az olasz ebayen találtam, ez a normál háztartásba való, találtam rendes waffel sütőt is, de nagyon extrém az ára! Köszi a receptet, holnap sütöm a gyerkőcöknek!
http://cgi.ebay.it/PIASTRA-ELETTRICA-PER-CIALDE-WAFER-WAFFEL-WAFFLE-mshop-/380315174502?pt=Forni_a_microonde_e_fornetti&hash=item588c8d0666

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails