március 13, 2007

Isteni gesztenyés-csokis sütemény

Itt a gesztenyeszezon! Kezdődhet az estéket kitöltő gesztenyepucolás, bánja bőrünk, s körmünk!

Egy megfelelő méretű edényben hideg vízbe áztatom a gesztenyét minimum 1-2 órára, de nem árt neki a fél nap sem. Ezután egy éles kis késsel keresztbe behasítom a púpos oldalukat, majd a lapos oldalukkal lefelé egy tepsire fektetem őket, de sose többet, mint 1-1,5 kilót egyszerre. Kevés vízzel meglocsolom, és előmelegített sütőben 180 foknál addig sütöm, amíg mindegyik gesztenye héja felkunkorodik, szétnyílik. A sütési idő változó lehet, 30-50 percig tarthat. Néha azért ellenőrizni kell egyet, nehogy túlsüljön, mert megkeményedik és utána lehetetlen lesz belőle masszát készíteni. Ha könnyen össze lehet roppantani a héját, de belül puha, akkor kész. A sütőből kivéve átrakom egy tálba, és nedves ruhával letakarom amíg pucolom. Igyekezni kell melegen tartani, mert így szinte gyerekjáték kifordítani a héjából. A belső "szőrös" héját is teljesen el kell távolítani, az esetlegesen keményre sült részeket úgyszintén.

Az így megtisztított gesztenyét egészben, készre ízesített masszaként, felaprítva, vagy ledarálva szétadagolom és melyhűtöm.

Ha masszát csinálok belőle, akkor a megtisztított gesztenyéket lefedve, kevés vízzel teljesen puhára párolom és leszűröm. Adagonként még forrón lepürézem az aprítógépben (bébiételhez is ezt használtam már), majd cukorral, vaníliával, jófajta rummal, és vajjal összedolgozom. A felsoroltak mindegyike ízlés szerint adagolható, nem méricskélek közben, hanem inkább kóstolgatom. Mélyhűtőzacskókba, lapos kis csomagokra osztom szét a masszát. Azért ajánlatos ellapítani, mert hamarabb megfagy, valamint hamarabb fel is enged.


Isteni gesztenyés-csokis sütemény

Recept:

* 25 deka főtt áttört gesztenye
* 13 deka olvasztott vaj
* 2 ek rum
* 15 deka porcukor
* 5 deka keserűcsoki
* 4 tojás
* 15 deka darált dió
* csipet só

A vajat egy kis edényben megolvasztom és a finomra áttört (darált) gesztenyéhez adom.
4 tojássárgájával a rummal és a porcukorral sima krémet keverek belőle. Hozzákeverem a darált diót, és a durvára darabolt csokit is, majd óvatosan beleforgatom a tojások fehérjét, amelyet előzőleg egy csipet sóval kemény habbá vertem.

Egy 20 cm hosszú, sütőpapírral kibélelt szögletes sütőformába öntöm a masszát és 180°C fokra előmelegített sütőben jó 1 óráig sütöm a középső rácson. A mázhoz 20 deka csokit megolvasztok, 5 ek. tejszínnel simára, kenhetőre keverem és bevonom vele a kihűlt süteményt. Másnap vágom csak meg.

A díszítés amolyan "szorgalmi feladat" volt, ami abból állt, hogy néhány szem felezett dióbelet villával karamellizált cukorba forgattam és sütőpapírra téve kihűlni hagytam. A maradék karamellből villával szálakat húztam, és még meleg állapotában meghajlítottam őket. A diót a süti tetejére ültettem és rápakoltam a karamellszálakat.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Á, a híres maci-féle gesztenyemasszához van szerencsénk? A gesztenyének nincs idénye, de egyszer majd újra lesz, úgyhogy jól megjegyeztem!

Unknown írta...

Persze, hogy nincs még gesztenyeszezon, mégis beírtam direkt Neked, mielött még elfelejteném!;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails