május 02, 2010

Mennyei molnárka à la concha

         

Mennyei molnárkatésztából sütöttem ezeket a tipikus mexikói concha díszítésű édes zsemléket. Mennyei, egyrészt mert Szintia hongkongi molnárka receptje szolgált hozzá alapul, másrészt pedig tényleg az. Igaz nekem nagyon tetszett az eredeti csíkos minta is, de már rég viszketett a kezem erre mexikói díszítésre, ami az igazat megvallva jobban megizzasztott, mint gondoltam volna, de annál inkább örültem neki, hogy elsőre ilyen kis pofásra sikerült. Az eredeti receptet a Mennyei Mannán találjátok, én ezen egy kicsit változtatni voltam kénytelen. 

A hokkaidó kalácshoz hasonlóan ebben a tésztában is van egy kevés tejpor, ettől lesz még vattásabb, könnyebb, foszlósabb, különlegesebb. További érdekessége a pudingpor, amit véleményem szerint akár  kukoricakeményítővel is ki lehet váltani, mert maga a pudingporban található aroma nem dob akkorát a tészta ízén, legalábbis ebben a minimális mennyiségben nem. 
Csakhogy nekem se tejporom, se vaníliás pudingporom nem volt itthon, elhatározás viszont volt bőven. Improvizálni kellett valamit, nincs mese. A tejport kókusztejporral, a vaníliást pedig csokoládé  ízű pudingporral helyettesítettem. Még egy kevés holland kakaóport is tettem a tésztához, és a vajat is olajra váltottam, ha már ennyire belelendültem a variálgatásba. Csodálatos lett a tészta, és bár nem szeretek túlzásokba esni, de egyedül ez a megfelelő jelző rá. Jó vele dolgozni, könnyen formálható, nem ragad nem tapad.  Tehát jöjjön a recept: 

 Mennyei molnárka à la concha
  • 10 g szárított élesztőpor
  • 500 g kenyérliszt (BL80)
  • 20 g kókusztejpor (tejpor helyett)
  • 8 g csokoládés pudingpor (vaníliás helyett)
  • 2 tk holland kakaópor
  • 230 g meleg víz
  • 1 egész tojás
  • 100 g cukor
  • 1 tk só
  • 75 g mogyoróolaj (vaj helyett)
A kenyérsütő üstjébe szórom az élesztőt. Erre a kakaóval, pudingporral és kókusztejporral elszitált liszt jön, majd a meleg víz, a tojás, a só és a cukor. Amikor már alaposan összedolgozta a gép a tésztát, apránként hozzáöntöm az olajat is. Hagyom a duplájára kelni, majd egy enyhén lisztezett deszkára borítom. 16 egyenlő részre osztom, szép kis gompócokká gömbölygetem és sütőpapírral  kibélelt tepsire rakosgatom őket. Jobb 2 tepsire rakni, mert elég nagyra dagadnak a zsemlék. Tejjel leecsetelem a tetejüket, majd ráfektetem a cukros díszítőréteget, amit ajánlatos még a dagasztás-kelesztés ideje alatt elkészíteni.

Díszítőréteg
  • 100 g vaj
  • 40 g porcukor
  • 90 g liszt (réteslisztet használtam)
 A fenti hozzávalókat a késes aprítógépbe teszem és náhány másodperc alatt összeforgatom. Ehhez nem kell a vajnak nem kell puhának lennie, én a hideg vajat vágom kockákra hozzá! Amikor  megvan, kiborítom a morzsát a deszkára és kézzel összeállítom a tésztát. Pillanatokon belül könnyedén összeáll, nem kell sokáig gyúrni. Fóliába tekerem, és kinyújtás előtt 10 percre a hűtőbe teszem.

2 réteg folpack között 2 mm vastagra nyújtom a cukros-vajas tésztát, és egy kerek kiszúróval akkora korongokat vágok belőle, ami nagyjából befedi a zsemléket. Mivel nagyon könnyen szakad és törik ez a tészta, gyorsan és ügyesen kell dolgozni vele. Ha mégis elszakadna, akkor újra és újra és újra ki lehet nyújtani a fólia között, csak arra kell ügyelni, hogy ne tapogassuk sokat, ne melegedjen túl, mert akkor nagyon nehéz lesz vele bánni. Óvatosan lefejtem a korongokat a fóliáról és ráfektetem a zsemlére. Éles késsel vagy pengével tetszés szerinti mintákat lehet metszeni a tésztába. Nagyon érdekes látvány  lesz, mert ahogy kelnek a zsemlék a tepsin, úgy lesznek egyre nagyobbak a vágások hézagai. Kb. 45-50 percig hagyom kelni a tepsin a zsemléket, mielőtt a 180°C fokra előmelegített sütőbe tolom. Kb. 12-15 perc alatt sülnek készre. 


11 megjegyzés:

Romana írta...

Jaj :D elvarázsoltál megint :)

Notburga írta...

Hú, ezek nagyom csodásra sikeredtek!

Névtelen írta...

Mindig a te kakaóscsigádat sütöm és egyből ráismertem a receptedre, nézd csak: http://nokedlis.wordpress.com/2010/05/02/kakas-csiga-kakao-schnecken/

Ildinyó írta...

Gyönyőrű!!! :))))

Zsiri írta...

Szóhoz se jutok...mennyeien néz ki!!!

Romana írta...

Kedves Névtelen :) valóban Maci receptje, de ha jól látom, akkor a Kedves Blogger nem tett utalást, hogy honnan származik a recept, sőt egy az egyben bemásolta a szöveget is, komolyan mondom ez már a pofátlanság netovábbja :S :S

Unknown írta...

Örülök, hogy tetszik a molnárka, batran ajánlom, nagyon finom a tésztája!

Névtelennek!

Megpróbálom pozitívan nézni a receptlopást, ugyanis ez is egy formája az elismerésnek.Ha nem lenne jó a recept, biztos máshonnan másolta volna ki. Ennél nagyobb elismerés már csak az, amikor az olvasók is felismerik a receptet/szöveget.

Katarína, minden blogger magát minösíti, amikor valahonnan kimásol egy szöveget, és beteszi sajátjaként a blogjába. Ezen még az sem enyhít, ha picit átírkálja a hozzávalókat, és odabiggyeszt egy saját mondatot a végére.

Jade írta...

Gyonyoruek lettek! Nemreg probalkoztam en is ezzel a finomsaggal, finom lett ugyan, de nem lett ilyen mutatos. A diszites sajnos teljesen osszeolvadt.
Ha ujra probalkozom, majd ezt a receptet veszem kolcson. Elore is koszi!

Unknown írta...

Judith, a díszítöréteg tésztája szintén Szintia receptjéböl van, csak én megdupláztam az adagot. Nyomózsákkal különben sem tudtam vona kinyomni, mert nem volt elég puha.

SZINTIA írta...

Meseszép molnárkák! Annyira ügyes vagy!:)

Anazar írta...

Hogy ezek milyen helyesek!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails