április 25, 2010

Mézes-málnás zabpelyhes pogácsa





Mézes-málnás zabpelyhes pogácsa

  • 1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
  • 12 deka méz
  • 1 egész tojás

A fenti hozzávalókat elkeverem és félreteszem. Közben egy másik tálban összekeverem a száraz hozzavalókat:

  • 20 deka liszt
  • 20 deka zabpehely
  • fél tk só
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • egy csipet frissen reszelt szerecsendió vagy fél bio-citrom reszelt héja, ízlés szerint
Továbbá:
  • 20 deka vaj (margarinból 15 deka is elég)
  • 10 deka fagyasztott málna

Amikor ez megvan,durva reszelőn lereszelem a jéghideg vajat és gyorsan elmorzsolom a száraz alkotóelemekkel. Apróra is lehet vagdalni a vajat, de sokkal könnyebben eloszlódik benne, és gyorsabban el is lehet morzsolni, ha reszelve van. Beleöntöm a joghurtos-mézes egyveleget, elkeverem, végül óvatosan beleforgatom a mélyhűtött málnát. A friss málna sajnos nem igazán alkalmas hozzá, mert óhatatlanul összetörik, kár érte. Fagyasztott málnám mindig van itthon, de aszalt meggyel is megsütöttem, avval szintén finom, csak egy kicsit szárazabb. Kanállal 14 darab teniszlabda méretű (na jó, annál valamivel kisebb) gombócot szaggatok a tésztából, a sütőpapíron még kicsit formára igazítom őket, és 180°C fokos sütőben hőlégkeverésnél kb. 25 percig sütöm. Kettévágva vajjal, krémsajttal, de akár egy kanál creme fraiche-el is finom reggeli.

8 megjegyzés:

Romana írta...

Szeretek ilyen cukor nélküli harapnivalókat... annyi mindent megszeretnék sütni Tőled, hogy fel kell jegyeznem a receptfüzetembe ...darázscsípést tervezgetek, de most megpillantottam a kókusz kockát és eszembe jutott, hogy azt is akartam, aztán meggyes banános fagyi, meg a pekándiós mandulás süti is befészkelte magát az agyamba, a rózsapogácsáról nem is beszélve. :D Csak legyen vége a vizsgaidőszakomnak és bezárkózom a konyhába.

Egyébként tetszik az új design, először fura volt ez a letisztult betüstílus az előző után, de szép, helyesek ezek a kis csészék.

Felhőlány írta...

Nagyon tetszik a zabpelyhes pogácsád! Sokmindent készített már belőle, de pogit még nem! Nem szárad ki nagyon? Akár másnapi reggeli, uzsonna is lehet belőle? :)

Unknown írta...

Aranyos Katarína!

Örülök, hogy sikerült megbarátkoznod az új külsövel. A scriptina betütipus elég elcsépelt lett, ráuntam. A méröcsészékbe meg beleszerettem nagyon, azt hiszem ez elég nyilvánvaló ;o)

Unknown írta...

Felhölány!

Tudom, hogy a zabpehely miatt arra gyanakszik az ember, hogy száraz lehet, de meglepö mód épp az ellenkezöje! Ha csak a sütöben nem szárítod ki, akkor még másnap is tuti finom puha és szaftos marad. (biztos, mert most ettem egyet reggelire)

Gomba írta...

Szia!

A mérőcsészéket hol vetted? Mert nekem is olyan kéne ami 'cup' mértékegységű. Esetleg valami tipp?

Köszi,
Gomba

Unknown írta...

Gomba!

A Strauss-ban vettem öket. Én is régóta kerestem valami cup és spoon készletet az angol receptekhez, hogy ne kelljen öket átszámolgatni. Még nem mértem ki, de nem vagyok róla meggyözödve, hogy ezek a csészék valóban hiteles cup-mértékegységek lennének.

PartizánOrsi írta...

Megsütöttem a hétvégén, nagyon finom! Bár szerintem dupla ennyi málnát is elbírna :-)

Unknown írta...

Orsi, örülök, hogy ízlett! Lehet vele kísérletezni, persze, hogy elbír több gyümölcsöt is ;o)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails