április 23, 2009

Libatepertős pogácsa

Húsvéti pécsi kirándulásunkon levadásztunk egy kis hazait, azaz néhány rőfnyi paprikás füstölt kolbászt, egy kevés kolozsvári szalonnát, és egy kis libahájat. Mondjuk a libaháj szerintem nem igazán szereti a hűtés nélküli utaztatást, ezért még azon frissiben tartósítottam, vagyis kisütöttem. Lett belőle egy literes befőttesüvegnyi finom libazsír, és kóstolgatás után még 2 maréknyi tepertő is megmenekült a torkoskodók elől. Ez épp elegendő is volt egy adag libatepertős pogácsához, melynek receptjét Stahl Gyors szárnyas ételek című könyvében találtam. A sorozatból megvettem a Gyors húsos ételek-et is, mert éhesen belelapozgatva egyszerűen nem tudtam otthagyni. Egyébként jóllakottan is tetszenek a receptek, valóban gyorsnak és nagyon finomnak tűnnek, szóval telitalálat volt mindkettő. Másnap Gyors... lázban égve visszamentem a könyvesboltba, hogy begyűjtsem a sorozat többi könyvét is, de azok már nem győztek meg igazán.
Ez a tepertős pogácsa is valóban gyorsan megvan, hisz nem élesztős, hanem sütőporos a tésztája így aztán elmarad a hosszadalmas kelesztési idő. A könyvbéli recepttől annyiban tértem el, hogy búzaliszt helyett fehér tönkölylisztet használtam és jóval vékonyabbra nyújtottam a tésztát szaggatás előtt.

Libatepertős pogácsa
  • 15 deka libatepertő
  • 4 ek. natúr joghurt
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 deka fehér tönkölyliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • frissen őrölt bors
  • 1 tojás a kenéshez
  • köménymag
A hűtőből kivett tepertőt gépben finomra darálom, majd elvegyítem a joghurttal és a tojással és a szétnyomott fokhagymával. A lisztet elkeverem a sütőporral és a szódabikarbónával, bőven tekerek bele borsot, és a sóval se spórolok. A tepertős-tojásos egyveleget a liszthez adom, először fakanállal kezdem el összeállítani, majd kézzel gyorsan összegyúrom a tésztát. Nagyon hamar és könnyen összeáll, nem szabad, és nem is kell sokáig gyúrogatni. Lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtom, felvert tojással vékonyan lekenem, éles késsel bevagdosom majd a legkisebb pogácsaszaggatómmal (kb. 4 cm) kiszaggatom és köménnyel megszórom. Sütőpapírra rakosgatom a pogácsákat, és hőlégkeverésnél 200°C fokra előmelegített sütőbe tolom őket 10-12 percre. 48 darab apró, ízletes és fűszeres pogácsa lett ebből az adagból.



2 megjegyzés:

Cori írta...

Maci, istenien néznek ki!
Lenne viszont egy kérdésem:
még sosem használtam pogácsához joghurtot, a végeredménynél van érezhető különbség mondjuk a tejfölhöz képest? :)

Unknown írta...

Szia Cori!

Szerintem annyi lehet a különbség, hogy a tejföltöl valamivel zsírosabb és nehezebb lesz a tészta, de a tepertö már magában is elég ütös. Joghurttal szerintem finomak és könnyebbek lesznek a tészták (még az élesztös is)és jóval kalóriaszegényebbek is, mint 20%-os tejföllel. Ha az ízére érted az 'érezhetö különbséget', akkor megnyugtathatlak: nem lesz savanykás a pogácsa ;o)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails