Ez a tepertős pogácsa is valóban gyorsan megvan, hisz nem élesztős, hanem sütőporos a tésztája így aztán elmarad a hosszadalmas kelesztési idő. A könyvbéli recepttől annyiban tértem el, hogy búzaliszt helyett fehér tönkölylisztet használtam és jóval vékonyabbra nyújtottam a tésztát szaggatás előtt.
Libatepertős pogácsa
- 15 deka libatepertő
- 4 ek. natúr joghurt
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 deka fehér tönkölyliszt
- 1 tk. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- só
- frissen őrölt bors
- 1 tojás a kenéshez
- köménymag
A hűtőből kivett tepertőt gépben finomra darálom, majd elvegyítem a joghurttal és a tojással és a szétnyomott fokhagymával. A lisztet elkeverem a sütőporral és a szódabikarbónával, bőven tekerek bele borsot, és a sóval se spórolok. A tepertős-tojásos egyveleget a liszthez adom, először fakanállal kezdem el összeállítani, majd kézzel gyorsan összegyúrom a tésztát. Nagyon hamar és könnyen összeáll, nem szabad, és nem is kell sokáig gyúrogatni. Lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtom, felvert tojással vékonyan lekenem, éles késsel bevagdosom majd a legkisebb pogácsaszaggatómmal (kb. 4 cm) kiszaggatom és köménnyel megszórom. Sütőpapírra rakosgatom a pogácsákat, és hőlégkeverésnél 200°C fokra előmelegített sütőbe tolom őket 10-12 percre. 48 darab apró, ízletes és fűszeres pogácsa lett ebből az adagból.


2 megjegyzés:
Maci, istenien néznek ki!
Lenne viszont egy kérdésem:
még sosem használtam pogácsához joghurtot, a végeredménynél van érezhető különbség mondjuk a tejfölhöz képest? :)
Szia Cori!
Szerintem annyi lehet a különbség, hogy a tejföltöl valamivel zsírosabb és nehezebb lesz a tészta, de a tepertö már magában is elég ütös. Joghurttal szerintem finomak és könnyebbek lesznek a tészták (még az élesztös is)és jóval kalóriaszegényebbek is, mint 20%-os tejföllel. Ha az ízére érted az 'érezhetö különbséget', akkor megnyugtathatlak: nem lesz savanykás a pogácsa ;o)
Megjegyzés küldése