december 03, 2008

Grillázsos-narancsos marcipánpralinék

Még mindig hideg a sütőm, és annyira élvezem a pralinégyártást, hogy nem is hiányzik, hogy bekapcsoljam. Ezer éve nem csináltam grillázst, pedig gyerekkoromban semmit sem szerettem jobban, mint a diógrillázst, ráadásul langyosan, még picit ragacsosan, frissen gömbölygetve. A pirított cukros diónak semmihez sem hasonlítható íze és illata van, nameg annyi kalóriája, hogy minden egyes falat után illene meggyónni a bűneinket. Még szerencse, hogy most rá lehet fogni mindent az adventra, és ennek leple alatt rengeteg bűnös kalóriát elcsemegézhetünk. A megbánás persze legkésőbb a bikiniszezon beköszöntével utolér, de akkor már túl késő, igaz nem kötelező megenni egy rakományra valót, hanem el is lehet ajándékozni a kollégáknak, barátnőknek. (hízzanak inkább ők!)

  • 20 deka marcipánmassza (Zentist vagy Schwartaut veszek a legszívesebben)
  • 10 deka karamellizált cukorból és dióból készült grillázs
  • 5 deka cukrozott narancshéj
  • rum vagy Cointreau
  • étcsoki
  • dióbél
10 deka cukrot 2 evőkanál víz hozzáadásával állandó kevergetés mellett szép világosra, aranybarnára pirítok. (Akkor kezd el színt kapni, amikor elpárolgott belőle a víz) Ekkor belekeverek 5 deka durvára darabolt diót, és addig kevergetem, amíg a borostyánszínü karamell teljesen bevonja a diódarabokat, és már lehet érezni a pörkölt dió illatát. Olajozott kőlapra (teflonba, olajozott alufóliára vagy fémlapra) öntöm, és hűlni hagyom. (egy részét kihűlés után azonnal elkapkodtuk, így maradt 10 deka) Amikor megszilárdult teljesen, darabokra tördelem, és gépben durvára aprítom. A marcipánt összegyúrom a grillázzsal, a finomra aprított narancshéjjal és rummal vagy narancslikőrrel. Fóliába csomagolom és 1-2 órára a hűtőbe rakom a masszát, hidegen ugyanis könnyebben lehet vele dolgozni, kevésbé ragad.
Kb. 30 egyforma darabkára vágom az ízesített marcipánt, és gömbölyűre formálom a darabokat. A csokit megolvasztom (gőzfürdő felett, vagy mikróban) majd egyenként az olvasztott csokiba mártom a golyókat, lecsepegtetem, és sütőpapírra rakosgatom őket. Felezett diót nyomok mindegyik praliné tetejébe, még ameddig folyékony a csoki. A mártogatást nagyon megkönnyítik a pralinévillák. Van köztük 2 és 3 ágú, amelyeknek előnye, hogy hosszabbak és vékonyabbak, mint a közönséges villáé. Én a képen látható szetet használom.


Utólag jutott eszembe, hogy ízesítésen tetszés szerint lehet variálni: rummal+grillázzsal vagy narancshéjjal+narancslikőrrel, tehát nem muszáj összekombinálni a grillázst és a narancshéjat. Az alkoholnál viszont fontos szerintem, hogy csak 1 fajta kerüljön bele, és annak az egynek érvényesüljön az aromája.

16 megjegyzés:

Unknown írta...

Gyönyörűek lettek! Tisztára mint a pralinészaküzletekben ;)

Unknown írta...

Beatbull;o) Pedig becsszó, hogy én csináltam!
Söt, a dióról el is felejtettem említést tenni, pedig fontos. Francia diót pucoltam hozzá esténként, és megint bebizonyosodott az, amit eddig minden évben tapasztaltam, mégpedig az, hogy a kaliforniai a nyomába se érhet a grenoblei diónak. Gyönyörü, és isteni aromája van!

Névtelen írta...

Maci, hová lehet et még fokozni??? Ízorgia a köbön :):)

NYestkutya

Névtelen írta...

Maci! Te engem romba döntesz! :) egyébként azokat a csodás praliné készítő készségeket hol lehet beszerezni? régóta tetszik az a csigavonal alakú mártogató izé.

Max írta...

Hátha még a jósors összehozna egy kis sorrentói dióval, abból mit tudnál csinálni!!!

Belgiumban aranyárban mérik azt amit kivirítottál az asztalra, gratula!!

Csibész írta...

Hol lehet marcipánmasszát vásárolni? Én már tavaly is kerestem egy csomó szupermarketben, de sehol sem találtam?

A pralinék istenien néznek ki, úgyhogy ki kell próbáljam, de tanács nélkül nem tudom elkezdeni!!

SZINTIA írta...

Meseszépek!!!

Pirikenagyi írta...

fantasztikó!

Névtelen írta...

Csibész, ha bpesti vagy, akkor a Nagycsarnok alagsorában van egy Ázsia bolt, ott minden kapható, ami különleges. Marcipán tömb is, elég jó áron!

MEtróban is kapni kilós tömböt.

Drágábban cukrászdákban is mérnek ki, akkor is, ha nincs kiírva.

Plázákban van Szamos bolt, na ott is van, kb. aranyárban.

Hirtelen ezek jutottak eszembe.

NYestkutya

Névtelen írta...

pénteken az itteni (miskolci) interspárban volt 200g-os kiszerelésben 445.-Ft áron nyers marcipán massza! mondjuk hétfőn már nem találtam....

Névtelen írta...

Ilyan klassz parlinékészitő szettet nyáron Németországban láttam, nem is volt drága,azóta is bánom,hogy nem vettem meg.Igy anélkül kell megcsinálnom ezt a csodát! Marcipánt lehet kapni a Lidlben is,a minőségét nem tudom milyen. alanie

Unknown írta...

Chilii, nagyon szívesen elárulnám, hol lehet Mo-n beszerezni, de sajnos nem tudom. Bízom benne, hogy valaki idetéved, aki tovább tud segíteni. Végülis megy enélkül is, de tény, hogy nagyon praktikus. Apropó: ha beszerzed, véletlenül se tedd a csokis pralinékat a rácsra, mert úgy kell majd öket lerobbantani róla :o)

Max, nagyon izgalmasan hangzik ez a sorrentói dió! Nem hallottam még róla, de majd utánanézek. Épp tegnap kaptam egy kis csomag Leonidas pralinét(vegyeset) ajándékba, és egyböl a diós tetejü marcipánosat szúrtam ki magamnak. Hiába, ezt imádom...

Csibész írta...

Köszönöm szépen a marcipános tippeket! Majd jelentem, hogy hogy sikerült! Már csak kandírozott narancshéjat kéne tudnom csinálni! :)

Névtelen írta...

Csibész, nem akarlak lebeszélni a házi kand. narancshéj készítésről, de én tavaly olyat a Tescoban vettem saját márkájút, kis dobozban van (van citromhéj is), kis kockákra van vágva a héj. Finom! És olcsó volt.

Üdv
Nyesti

Névtelen írta...

Szia!
Már a második receptedet csinálom meg. Végeredményben csak 21 db pralinénk lett (és nem nagyok), mert sokat elkósolgattunk közben. A következő adagot nagyobb mennyiséggel kell indítanom majd. :) Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű, ezeket a finom gyönyörűségeket előállítani. Köszönöm a receptet.

Névtelen írta...

DE NAGYON JÓ ÖTLET EZ!!!!
és milyen finom lehet.
Köszi, hogy megosztottad!!!
Szaloncukrot akartam készíteni, és azt hiszem, ez az, amire vágytam, csak eddig nem tudtam róla. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails