november 19, 2008

A régi jó rumgolyó


Ahogy téliesre változik az időjárás, automatikusan beindul a kalóriabombák gyártása. Ezekkel a rumgolyókkal egy tupperware összejövetelen találkoztam először. Az üzletkötő összekötötte a kellemeset a hasznossal, és fura nevekre keresztelt, állítólag nélkülözhetetlen műanyag edényekben összeállította a masszát. Azóta már számtalanszor megcsináltam ezeket a golyókat, és persze illedelmesen megvettem a bemutatott műanyag csetreszeket, sőt az aktuális receptkönyveket is. Lassan leszokok a tupper-partykról, részben azért, mert már hallani se bírom a folyton ismétlődő szövegeket (...ebben a dobozban akár 3 hétig is friss marad a felvágott, emez pedig nagyon praktikus, ha piknikelni megyünk a szabadba!) másrészt már nem tudom hová tenni őket a szekrényben. A rumgolyókról viszont nem tudok leszokni

  • 10 deka héjazott, finomra darált mandula
  • 5 ek. kókuszzsír pl. Palmin
  • 5 ek. szitált porcukor
  • 5 ek. kakaópor
  • 1 ek. kávétejszín (kondenztej)
  • 2 ek. rum
  • a beforgatáshoz reszelt csoki, darált mandula, kakaópor, vagy kókuszreszelék, ízlés szerint
A kókuszzsírt egy kis edenyben megolvasztom, belekeverem a porcukrot, a kakaót, a mandulát, a kávétejszínt és a rumot. Félreteszem, és hagyom teljesen megdermedni. Kb. 2,5 cm átmérőjű golyókat formálok a masszából, és reszelt csokiba vagy darált mandulába forgatom. Sajnos nem tudom,hogy meddig állna el, ha hagynám. Nem számoltam, de úgy saccolom, hogy kb. 18-20 golyóra elegendő ez a mennyiség, és képes elfogyni egy órán belül.



A recept innen származik: Weihnachtliche Tupperware Bäckerei

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

És ha nincs kókuszzsír, vaj is jó hozzá?

Unknown írta...

Lehet, hogy picit más lesz ízre, meg állagra, de egy próbát megér akár vajjal is. Végülis nem tudom, mi a jelentösége annak, hogy kókuszzsírral készül. Talán ettöl lesz olyan "szájban olvadós"?

Névtelen írta...

Maci,

hol kaphatok kókuszzsírt, és kb. milyen árban?

Köszi,
Nino

Névtelen írta...

Már tudom miért várt eddig a kókuszzsír a hűtőben ... már nem kell neki sokáig.

Orsi

Névtelen írta...

sziasztok
pár éve vettem én is kókuszzsir, de vmi negyed kilós doboz volt, ami számomra izsonyúan sok svolt.. kár hogy nincsen kisebb kiszerelés. én akkor egy bio boltban vettem, ami azóta megszünt.
engem is érdekelne hogy hol tudok venni vajon??
és tényleg attól szájban olvadós!! én vmi bonbont készitettem akkor ahhoz kellett..isteni lett

Unknown írta...

Orsi, na akkor csapj a kókuszzsírba! ;o)

Névtelen ;o) A negyed kilós kiszerelés szerintem nem egy nehezen elhasználható mennyiség, hisz nagyon jól lehet a kókuszzsírban sütni is, akár húst, akár fánkot, hisz teljesen semleges az íze, és nagyon bírja a magas höfokokat.

Bár még nem próbáltam, de sok receptben olvastam csokimázakról, amelyek szintén kókuszzsírral készülnek. Tehát csinálsz egy dupla adag rumgolyót, meg keversz egy bögrére való csokimázat, és el is fogyott a 25 dekás kókuszzsír....

Hogy Mo-n hol és mennyiért kapható, sajnos nem tudom megmondani, de talán a kommentelök között akad majd valaki, aki konkrét információkat tud adni.

Névtelen írta...

Sziasztok! Miután nekem is nagyon tetszik ez a "régi jó...", és autentikusan szeretném megcsinálni, de mivel én is tanácstalan voltam kókuszzsír ügyben (tegnap az Intersparban majdnem keresztben nyeltek le amikor utánakérdeztem), elkezdtem kutakodni, és ezt találtam:
http://shop.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=3487&cikk=NetBio_338238
Na akkor hajrá...
Ofélia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails