november 21, 2008

Kókuszgolyó, kétszer



Beijinho de coco

  • 1 doboz (40 deka) cukrozott sűrített tej (pl. Nestlé Milchmädchen)
  • 10 deka kókuszreszelék*
  • 2,5 deka vaj vagy kókuszzsír
A sűrített tejet a vajjal vagy kókuszzsírral egy vastag aljú edényben folyamatos kevergetés mellett közepes hőmérsékleten addig melegítem (nem forralom!) amíg szemmel láthatóan besűrűsödik. Ez a folyamat akár 15 percig is eltarthat. Egy tányérra öntöm, és hűlni hagyom. A legjobb, ha egy éjszakán át hűl, de rosszabb esetben fóliával lefedve kiteszem néhány órára az ablakba, persze nem nyáron. A teljesen megdermedt sűrű tejkrémből gombócokat formálok (olajos kézzel megy a legegyszerűbben) és kókuszreszelékben megforgatom és pici papírkapszlikba ültetem.

Fehércsokis kókuszgolyó
  • 20 deka fehércsoki
  • 5 deka kókuszzsír
  • 10 deka tejszín (vagy sűrű kókusztej)
  • 10 deka kókuszreszelék + egy kevés a beforgatáshoz
A csokit gőz fölött megolvasztom, majd feloldom benne a kókuszzsírt. Belekeverem a tejszínt (most kókusztejet használtam) és a kókuszreszeléket. Egy éjszakán át hűlni hagyom, és másnap 2 cm átmérőjű gombócokat gömbölygetek a megdermedt masszából, és kókuszreszelékbe forgatom őket.

*Mint minden kókuszos édességhez, ehhez is a finomabb fajta kókuszreszeléket szeretem használni, nem a durva reszeléket.

7 megjegyzés:

SZINTIA írta...

..de ennivalóak!:)

Névtelen írta...

Nagyon tetszik!

A kokuszzsirt honnan szerzed be?

Cecile írta...

Jól néznek ki, és tényleg egyformának látszanak. Nem számoltad meg véletlenül, hány darab golyó lett ebből a mennyiségből? Hétfőn adventi gyertyagyújtás lesz az óvodában, ahová a lányom csoportja szállítja a süteményeket, és talán ez lenne az egyik édesség, amit vinnék, ehhez jó lenne legalább kb. tudni a darabszámot.

Névtelen írta...

Szia! Neked melyik ízlett jobban, a fehércsokis, vagy a sűrített tejes? Nagyon tetszik a recept :)

Névtelen írta...

Finom lehet!

Unknown írta...

Cecile, nem számoltam, de úgy saccolom 20-25 lett mindegyikböl.

Mindkettö ízlett, nem tudnék választani.

era írta...

Szia!
Kipróbáltam, lehangoló eredménnyel :( Sajnos a legkisebb rózsán és lángon is bugyogott néha a massza, pedig vastag falú edényben főztem. Így 15 perc eltelte után sem lett sokkal sűrűbb. Aztán miután kihűlt (egy éjszakán át, erkélyen) sem lett formálható, folyt a kezemben. Pedig olyan szívesen ettem volna kanál nélkül :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails