november 02, 2008

Gorgonzola krémleves körtével


Szigorúan véve ez nem is gorgonzola krémleves, hanem krumplileves gorgonzolával és körtével. Na de hogy már hadd éljek megboldogult Jánosbácsi szavaival: A krumplileves legyen krumplileves! A gorgonzola krémleves meg lehet akár kéksajtos, rokfortos vagy márványsajtos (ki mit szeret, vagy mit kap a boltban), én nem veszem oly szigorúan. Főleg, hogy szégyenszemre most is majdnem lecsúsztam a nagy eseményről, azaz a VKF-ről. Mivel nagyon is leveses vagyok, -sőt egyre inkább az- sajnáltam volna kihagyni a Cserke által felkínált lehetőséget.
Rizottóra fentem a fogam napok óta, körtével és gorgonzolával, és már majdnem az is lett belőle... Hagymadinsztelgetés közben viszont gondoltam egy merészet -ami mostanában ritkán fordul elő velem ugyebár- és nem rizst dobtam rá, hanem krumplit. No de nem akarom szaporítani a szót, jöjjön inkább a recept.

Gorgonzola krémleves körtével
  • 1 ek. vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 közepes szem krumpli
  • 4 pohárnyi zöldségleves*
  • 4 körte
  • 15 deka gorgonzola
  • 1 szál zellerzöld
  • Sherry (medium dry)
  • tejszín
A betét:
  • 3 szem körte kockákra vágva, Sherryben félig puhára párolva
  • 10 deka felkockázott gorgonzola
  • pirított bacon
A hagymát vajon megdinsztelem, rádobom az apró kockákra vágott krumplit és felöntöm zöldséglével. Beledobom a zellerzöldet és a 2 felkockázott körtét és fedő alatt puhára főzöm. Az utolsó 10 percben belerakom a felkockázott gorgonzolát, kevés Sherryt öntök bele, és néhány kanál tejszínt. Jól összeforralom, kihalászom a zellerdöldet, majd botmixerrel simára keverem a levest. A végén ha kell sózom és borsozom. Levesescsészékbe kanalazom a borban párolt körtét és a gorgonzolakockákat, majd rámerem a forró levest és 1-1 szelet ropogósra sült bacont adok mellé. 4 személyes adag.

*Ha már nem is lúd, akkor is lehet kövér, vagyis az a legigazibb, ha van egy klassz zöldség alaplevünk (vagy igény szerint akár tyúkhúsleves, vagy csontleves) amivel a krémlevesünket felengedjük. Én mostanában bio-zöldségpasztát használok, ami töményen zöldséges, és mentes mindenféle mesterséges adalékanyagtól.



8 megjegyzés:

Névtelen írta...

A bio-zöldségpaszta pontosan mi és hol kapható?
Mert nagyon izgalmasan hangzik!... :-)
Orsi

Névtelen írta...

Micsoda gyönyörűség ez a tálka, szívet melengető!! (főleg ezzel a finomságos levessel...) Nem írnád meg, hol jutottál hozzá?

Üdv
NYestkutya

Gyöngyi írta...

Huh, de jól néz ki:)

Mamma írta...

Úgy látszik, ez a kéksajtos levesek hétvégéje és a gyümölcsös-kéksajtos egyebek hete:-)))
Nagyon jól hangzik ez a körtés-sajtos leves, kipróbálom!
(Tálka nemkülönben:-))

Unknown írta...

A bio zöldségpaszta a következökböl áll: növény alapú ízesítök, 14% élesztökivonat, napraforgóolaj, vegyes zödségek (répa, póré, hagyma, zeller) tengeri só, petrezselyem, füszerek.

Megnéztem, van honlapja is a gyártónak: www.vitam.de Itt többet is megtudhatsz róla, ha érdekel! Én bioboltban veszem, hogy Mo-n hol, és egyáltalán kapható-e, azt sajnos nem tudom.

Unknown írta...

Nyestkutya! Ezeket a kézzel festett fületlen teáscsészéket egy lakberendezési stúdióban vettem, igaz nem Mo-n. Keresd az "ASA" márkajelzésü porcelánokat!

Igen Mamma, nekem is feltünt ez a jelenség;o) Szerintem nagyon jól lehet tovább variálni! Kíváncsi vagyok a Mammás verzióra!

duende írta...

Most tévedtem be Hozzád, és... el vagyok ájulva. Gyönyörű a blog, szívből gartulálok! :-)

Névtelen írta...

Én a dm-ben szoktam hasonlót venni, az is bio zöldségalaplé.
Ismered?
Orsi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails