november 05, 2008

Aloo gobi


"Indien Basics" című könyvemben lapozgatva találtam rá erre a receptre, ami szerintem az indiai konyhában olyasmi, mint nálunk a paprikás krumpli. No nem a karfiol, vagy a krumpli miatt ragadott meg a recept, sokkal inkább a fűszerezése miatt. A keleti ízeket amúgy is imádom, ezen belül is különösen azokat az ételeket, amelyekben római kömény van. Bár én inkább por formájában használom, most végre a magok is szerephez jutottak. A római kömény (cumin, vagy keresztkömény a Kreuzkümmel-ből szó szerint fordítva) egyébként gyakran előfordul currykeverékekben, de többek között pl. a mexikói konyhában is nagyon népszerű. Az ilyen-olyan köményfajták mini-labirintusában akár még el is tévedhet az ember, mégis igazán vétek lenne római kömény helyett édesköményt -németül Fenchelsamen, angolul Fennel seeds- használni egyes ételekhez, még ha külsőre hasonlóak is. (ugyanilyen vétek lenne a hasfájós babának édeskömény tea helyett római köményből teát főzni)

  • 50 deka rózsákra szedett karfiol
  • 40 deka nem szétfővős krumpli
  • 3 érett paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab friss gyömbér
  • 4 ek. olaj
  • fél tk. egészben hagyott római kömény (cumin)
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. garam masala
  • 1/4 tk. chilipor
  • 1/2 tk. cukor
  • 1 tk. pirospaprika
  • petrezselyem (koriander)
A hagymát a forró olajon megfonnyasztom, hozzáadom a római kömény magokat és rádobom a krumplit. Sózom és néhány percig pirítom. Az apróra vagdalt gyömbért és a fűszereket hozzáadom, és folyamatosan kevergetve 1-2 percig pirítom együtt. Közben felaprítom a paradicsomokat, és a fűszeres krumplihoz keverem. 3 dl vízzel felöntöm, beleteszem a karfiolrózsákat és lefedve kb. 25-30 perc alatt puhára párolom az egészet. A végén még sóval és kevéske cukorral ízesítem. (Friss koriander helyett petrezselymet teszek hozzá a végén.)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nyamnyam, jó kis lepényekkel...
Egy alternatív recept a paradicsom nélküli (azt olvastam, az az eredeti, de ezen most ne lovagoljunk.) Ellenben a piruló fűszerek kapcsán érdekes az az elkészítés, hogy a gyömbért meg a fűszereket kevés vízzel kell kikeverni és utána adagolni, így nem égnek meg olyan könnyen.

A másik, hogy hagyma helyett sokszor használnak asafoetida port (hing).

Elég jó szakirodalom, sok vegan recepttel és videoval egyetemben:
http://www.manjulaskitchen.com

Frazon Zsófi írta...

batárnőm dél-indiai férje szerint, ha egy európai nő tud aloo gobit főzni, az még az indiai "házassági" piacon is nyerő lehet :))

Unknown írta...

k2 !

Köszi a tippet meg a címet!
Az asafötidával már találkoztam, de nem por formájában hanem sürü pasztaként, ráadásul nem közvetlenül az ételbe fözte az illetö, hanem a fedö alá kent belöle keveset...

Zsófi! Ezek szerint praktikus dolog lenne "vénlányoknak" aloo gobi-fözötanfolyamot szervezni!

ungarischalsfremdsprache írta...

Kedves Maci! Van garam masalám, római köményem és korianderem is - de honnan szedjek friss gyömbért? Áruházláncok, bioboltok, hol keressem? Köszönöm!

Unknown írta...

Atomcsalád! Igen, nagyobb (söt talán még a nem túl nagy) hiperekben nézz utána, bioboltban is elöfordulhat, meg persze ázsia boltban is. Én elég nagy darabokat szoktam venni, hisz müanyagzacskóba csomagolva sokáig friss marad a hütöben.

Névtelen írta...

Szia Maci,
múltkor te kíváncsiskodtál, most minket érdekelnének a "titkaid" :-)Nézz be hozzánk :
www.sajtkukac.hu/?p=1094
Niki

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails