szeptember 06, 2008

Ez ám egy tökös kenyér!




Tökös kenyér
  • 50 deka fehér tönkölyliszt
  • 50 deka főtt, finomra turmixolt sonkatök
  • 2 tasak (14 g) szárított élesztő
  • 3 ek. enyhe borecet
  • 2 ek. olaj
  • 1 csapott ek. só
  • 2 tk. cukor
  • 1,5-2 dl víz
  • dió, pekándió, tökmag, pisztácia, mogyoró, napraforgómag...vagy ami épp akad otthon
A tököt meghámozom, félbevágom, a magházát kikaparom (a sonkatök magháza jóval kisebb, mint pl. a hokkaido töké) a húsát pedig felkockázom. Egy csészényi víz hozzáadásával lefedve puhára párolom. Botmixerrel pürésítem az egészet, és miután kihűlt, kiveszek belőle 50 dekányit. (A többit adagonként le lehet fagyasztani a következő felhasználásig) Egy dagasztótálba teszem a lisztet, a közepébe egy mélyedést csinálok, és beleöntöm a tökpürét. Ehhez jöhet a cukor, az olaj, ecet, és az élesztő. A liszt szélére szórom a sót, majd szépen belülről haladva kézi mixerrel, elkezdem összedolgozni az egészet. Az odakészített 4 dl langyos vízből csupán 1,5-2 dl kellett ahhoz, hogy egy nagyon szép sima, nem túl puha tésztává álljon össze. Miután lefedve a duplájára kelt, belegyúrom a diót és a darabolt pisztáciát, majd megint kelni hagyom 1-2 órán át. (közben elviszem a gyereket oltásra és hazafelé bevásárolok) A másodszori kelesztés után lisztezett deszkára borítom, ököllel levegőtlenítem, átgyúrom, és hosszúkásra formázom. Egy 30x15x10 cm-es formába helyezem a tésztát (mint amilyenben a hokkaido kalács is sült) és ruhával letakarva egy jó fél órát pihentetem még. Vízzel lekenem és tökmaggal megszórom. 200°C fokos sütőben alsó-felső lángnál kb. 55 perc alatt készre sütöm a kenyeret. A sütőből kivéve újra lekenem vízzel.


8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon finom lehet! Nem édes ez valamennyire? Mert akkor kalács :-) A sütőtök alapjáraton az lenne... Persze mindegy is. Izgalmas, próbát érdemel!

Unknown írta...

Lehet, hogy meglepö, de tényleg nem édes. Talán a tök fajtáján múlik, mert a sütötöknek valóban édesebb aromája van. Nem is igen érezhetö ki belöle a tök, inkább csak a színe árulkodik, meg az állagának tesz nagyon jót.

Ancsika írta...

szia Maci!
Most tévedtem a blogodba és állítom gyöngyszemre találtam! Gratulálok az igényes szép fotókhoz, a fantasztikus étkekhez és nem utolsósorba tudásodhoz!
Biztos, hogy állandó vendéged leszek.
Jól sejtem, hogy valahol Németországban élsz? Vagy tévednék?
Én Nürnberg mellett élek, így megértem a Lebkuchen-hez füzödö ragaszkodásod! :))
Üdv: Mian

Unknown írta...

Mian, örülök, hogy idetaláltál! Nagyon jólesnek bár picit zavarba ejtenek dícséreteid, köszönöm :o)
Bizony a nöi intuíciónk sose hagy cserben bennünket ;o)

Névtelen írta...

Szia Maci!
Megsütöttem a kenyeret, jól sikerült, bár az elején voltak kétségeim... ugyanis sima fehérliszttel csináltam és egy csepp víz nélkül is nagyon lágy, ragadós lett a tészta, úgyhogy még kellett hozzá lisztet adni. De gyönyörüen feljött, átsült stb. így sikeresnek minösítem a kísérletet. Mókás volt a sárga kenyér :-) Kösz a receptet!

Unknown írta...

Orsikám, örülök, hogy sikerrel járt a kísérleted. Bizony sok múlik a liszt minöségén. Én egyre gyakrabban használok fehér tönkölylisztet, és egyre jobban szeretem. Sokkal stabilabbak lesznek töle a tészták, kevésbé "vattásak", és kevesebb folyadék kell hozzájuk. A teljes kiörlésüt már ritkábban veszem, mert az már egy kicsit túl rusztikus az én ízlésemnek.

Névtelen írta...

Tegnap este megsütöttem ezt a tökös kenyeret és ma megkóstolva jelentem, hogy igazán finom, puha, nagyon jó állagú lett a végeredmény. Köszönet a fantasztikus receptért, népszerűsíteni fogom a családom körében.
Egy kérésem lenne, hogy az ecet miért kell bele, mi célt szolgál? Lehet másfajta kenyérnek is jót tenne?
Üdv:Hajni

Unknown írta...

Szi Hajni,
örülök, hogy neked is tetszik a kenyér! Az ecet illetve a citromlé által jobb lesz a kenyerek szerkezete, stabilabbak lesznek, és kevésbé morzsálódnak. Még azt is megkockáztatom, hogy jobban feljönnek , illetve kevésbé esnek össze sütés után. Ha csak el nem felejtem, szinte minden kenyértésztába teszek ecetet (általában enyhe, 6%-osat, semmi esetre sem esszenciát!)de talán a 10%-os sem árt neki. Ha épp nincs ecetem, akkor citromlevet teszek helyette, vagy fordítva. Sok kenyérreceptnél ecet v. citromlé helyett aszkorbinsavat írnak, de erröl nem tudok nyilatkozni, sosem használtam még.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails