augusztus 24, 2008

Acma, puha török zsemle


A következő receptet sok-sok évvel ezelőtt kaptam egy török nénikétől és már nagyon sokszor megsütöttem.

Acma (Açma)
  • 50 deka finomliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
  • 1 pohár étolaj
  • 1 pohár langyos tej
  • 1 egész tojás
  • 1/4 pohár cukor
  • 1 púpozott tk. só
  • 1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
  • szezám, feketeszezám, darálatlan mák, vagy feketekömény a tetejére
A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom. A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót. A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összezagyvált tojást, a joghurtot és az olajat, végül az élesztős tejet. Összeállítom az egészet egy szép kompakt, nem túl kemény tésztává. A liszt minőségétől függően pár kanálka tejjel szoktam lazítani néha, de most pont így voltak jók a mennyiségek. Lefedve a duplájára kelesztem. Kb. 1-1,5 óra múlva amikor ráérősen megdagadt a tészta a tálban, kiborítom egy vékonyan meglisztezett deszkára. (Ezek után már nincs szükség lisztezésre, ugyanis nagyon klassz a tészta, és szinte abszolút nem ragad. Öröm vele dolgozni!) Átgyúrom, és addig felezgetem, amíg valamivel nagyobb gombócokat kapok, mint egy ping-pong labda. 16 darabra osztható ez a mennyiség, de nagyobb kalácskákhoz 8 részre is elég szétosztani. Hosszú vékony pálcikákat sodrok a labdacsokból, félbehajtom őket és a két végüket ellentétes irányban megcsavarom, majd csiga alakúra tekerem. Tepsire sorakoztatom a kis halmokat, és konyharuhával letakarva jó fél órát hagyom őket még pihenni. A tojássárgáját tejjel simára keverem és lekenem vele a tésztát, végül szezámmaggal/feketeköménnyel bőven megszórom. Ha épp szorít az idő, akkor 170° C foknál hőlégkeverésnél sütöm meg egyszerre a 2 tepsire való süteményt, de nem melegítem elő a sütőt. A kelt tésztáknál viszont azt tapasztaltam, hogy alsó-felső lángnál lassabban, de szebben sülnek, és a szerkezetük is jobb lesz.

PS.

Tengernyi szabadidőmet egy ideje tengernyi munkára cseréltem. Önmegvalósítok. Tetszik az új időbeosztás, mert folyamatos pörgésben tart, új lendületet ad és sok sikerélményt szerez. Egyedül itt a blogon nem érezhető ez a lendület és aktivitás, pedig főzök, nagyon sokat főzök, csak itthon egyre kevesebbet, és ritkábban ráérősen-kényelmesen. Ez a hátránya annak, ha hivatássá lesz a hobbi. Talán épp emiatt is tűnik olyan pihentetőnek a kora reggeli tésztadagasztás, amolyan kikapcsolódás gyanánt, csendben, egyedül, kávé és rádió mellett, itthon. Konyhawellness.

19 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igen, érezhető itt a blogodon, amit a bejegyzés végén írsz. Nekem van hiányérzetem... De jó, hogy téged kiteljesít az új életforma!
És mit csinálsz, hol főzöl "munkaszerűen"?
Orsi

Gabojsza írta...

És a túrós VKF! nevezés???

Unknown írta...

Gabojsza, sajna ez a vkf is kimarad nálam, miután egy kis fáziskéséssel eszembe jutott, hogy a túrós zebratorta mehetett is volna éppen a kiírásra, de hát késö bánat, eb gondolat... Nameg van egy doboz ricotta is a hütöben, ami napok óta pancake-ké szeretne mutálódni, de még nem volt rá alkalmam megcsinálni.

Orsi, még nem érett meg bennem az elhatározás, hogy konkrétan megnevezzem itt a blogon a tettek helyszínét ;o) Rendszeres olvasómként viszont biztos nem kerülte el a figyelmed, hogy nagyon szeretem a spanyol konyhát ;o)

Névtelen írta...

Kedves Maci!
Köszönöm Neked ezt a receptet, egyszerűen tökéletes! Az új vállalkozásodhoz sok sikert kívánok, bármi is legyen az!
Zsuzsa

Pirikenagyi írta...

Úgy szeretem olvani az írásaidat!!

Névtelen írta...

Maci, ez a zsemle fantasztikus! A héten már másodszor sütöttem, könnyű vele dolgozni és az eredmény tökéletes.
Köszönöm, köszönöm, köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Maci!

Nemrég találtam rá az oldaladra és már égek a vágytól, hogy kipróbáljam többek közt ezt a nagyon fincsinek kinéző zsemlét. Én is szeretnék a három lányomnak ilyen szuper reggelivel kedveskedni szombat reggel!
Gratulálok az oldaladhoz! gibbi

Névtelen írta...

pirikenagyi, a te irasaidat is ugy olvasnak, de lassan egy eve nem irsz semmit, vagy mashol blogolsz, mint regen?

Unknown írta...

Zsuzsa és Florentine! Örülök, hogy nektek is tetszik a zsemle! ;o)

Pirikenagyi, csatlakozom az elöttem szólóhoz: én is szeretem olvasni az írásaidat, illetve szeretném...

Sziltó írta...

Imádom a blogod. Ma csináltam meg a zsömi receptedet 3adszorra. Igény van rá! :)
További jó munkát és jó készülődést az ünnepekre!

rpanni írta...

már rég készültem kipróbálni a zsömlédet, ma jött el a napja, nagyon finom lett és szép is, köszönöm a receptet :-)

crystaleva írta...

Szia "Maci"!

Gratulálok a receptekhez,nagyon profi vagy! A neten található millió kakaós csiga receptből a tiéd próbáltam ki először és azóta is csak a te recepted használom.Nagyon szuper,miért is keresgéljek tovább?Most a török zsemlét szeretném kipróbálni,de én friss élesztő párti vagyok.Kérlek,ird meg a zsemléhez megadott száritott élesztő adag mennyi friss élesztőnek felel meg?
Köszi! További sok sikert kivánok!

Unknown írta...

Szia Crystaleva,

köszi a dícséretet! Örülök, hogy meg vagy elégedve a csigával! :o)

A zsemléhez 3 deka friss élesztöt vennék. Remélem sikeres lesz a sütésed!

Üdv
Maci

Kákriszta írta...

Isteni, kel már a következő adag. Sajnos a joghurtom elfogyott, így tejföl és főzőtejszín 1:1 arányú keverékével helyettesítettem, remélem, az is zajos sikert arat majd.
Köszönet a receptért!

Kákriszta írta...

Tejszínnel-tejföllel is remekül működik. Véletlenül kevesebb cukrot tettem bele, ezért szendvicsnek ettük paprikás szalámival.

A tésztája pedig annyira szép, rugalmas, fényes, hogy álmomban is boldogan dagasztottam.

Névtelen írta...

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy alsó-felső sütésnél hány fokon, és meddig sütöd a zsemléket?
Köszi!
Anita

Unknown írta...

Szia! Ez a legjobb recept, amit találtam. Számtalanszor megsütöttem már,a család kedvence. Köszönöm hogy megosztottad :)

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Dittke írta...

Szia Maci! Megsütöttem és isteni finom lett! A család kedvence lett!!! Köszönöm!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails