május 07, 2008

Gyömbéres mangósorbet

Sarah Wiener nagy szakácskönyvét lapozgatva találtam rá erre a szimpatikus sorbet receptre. SW elsősorban papayára szabta, de alternatívaként megemlíti a mangót is. Én mangót vettem hozzá...
  • 1 darabka 1 cm-es gyömbér
  • 1 narancs frissen facsart leve
  • 30 deka nádcukor
  • 1 szép nagy érett mangó
  • 1 kisebb citrom leve
  • 3 dl tej
A cukrot a narancslével és a reszelt gyömbérrel folyamatos kevergetés közben addig melegítem amíg felolvad a cukor. Hűlni hagyom. Amikor kihűlt, hozzákeverem a citromlevet, a pürésített mangót és a tejet. Fagyigép híján a mélyhűtőbe teszem a keveréket. Egy óra múlva átkeverem, majd további 1 órára visszateszem. Ezt a hűtést-keverést addig ismétlem, amíg el nem érte a megfelelő állagot a sorbet. Amikor kellően megfagyott, újból átkeverem a mixerrel és fagyiskanállal kigombócozom.

* a sorbet állaga 2 órányi mélyhűtés után kásás volt, és csak 3-4 óra múlva, többszöri átkeverés után lett kanállal szépen adagolhatóan szilárd, mégis krémesen lágy maradt, és nagyon-nagyon gyümölcsös!




5 megjegyzés:

Unknown írta...

... vagy megemészthetőségtől is függ... ;) a mangót preferálom, mert a papayában olyan enzim van, ami nálam nyersen sajnos emésztési zavarokhoz vezet :(
épp a hétvégén ettünk Ditémmel sorbet-t, mikor Würzburgban voltunk kirándulni. Teljesen olyan volt, mintha mangóba és málnába haraptunk volna, úgyhogy az otthoni megismétléshez épp jól is jön ez a recept ;)

Unknown írta...

ja és nagyon szeretjük Sarah Wienert ;) gondolkodtam a szakácskönyve beszerzésén - Neked mi a véleményed a könyvről?

Unknown írta...

Szerintem olyan a könyv, mint maga Sarah Wiener: Hiteles, szimpatikus és természetes. A receptek jól kivitelezhetöek, nem túlbonyolítottak. Nincsenek benne nagy huszárvágások, inkább klasszikus fogások, meg persze néhány mediterrán, egzotikus, és ünnepiesebb is akad köztük, szóval klassz válogatás. Olyan amiböl a mindennapokra és ünnepekre is szemezgetni lehet.

Pirikenagyi írta...

Azt hiszem, most már bele merek vágni egy sorbet készítésébe! Köszönet a részletes készítési leírásért.

Mamma írta...

Maci, nagyon nehéz érett mangót kapni, ezért én néha dobozos mangópürét használok... Jó, jó, nem ugyanaz...

Azt vettem észre, hogy az a fagyikészítési technika, amit én használok (nyersen, tojás nélkül!), még mindig nem túl elterjedt, pedig lám, olyan egyszerű!!
(Jó sokszor kelllett átkeverned, hogy ilyen krémes legyen...nagyon szép!)

A savasságot én stílszerűen mangóbalzsammal érem el:-)), de kókusztejjel elkeverve már igazi egzotikum!
(Az meg már egy indiai édesség fagyisítása lenne:-))

Megyek is mangófagyit bekeverni!:-))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails