április 15, 2008

Sherryszósszal fényezett csirkemáj

"Higadillos al jerez"

Szeretem a szárnyasmájat, a sherryt, az édeskés-savanykás fűszeres szószokat, vagyis mindazt, amit a gyerekeim nem. Tehát ha elkap a sherryszószos csirkemáj utáni vágy, akkor egyszerűen 1-1 adag friss májat veszek magunknak és kétfélét főzök, hogy mindenki elégedett legyen. Sajnálom, hogy nem tudom megszerettetni velük a májat és úgy általában a belsőségeket, de nem erőltetem, hátha maguktól is megkívánják valamikor.



2 személyre:
  • 20-25 deka csirkemáj
  • 1 salottahagyma, vagy 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 csipetnyi vaj
  • 2-3 ek. Sherry fino
  • 2 ek. sherryecet
  • 2 tk. méz
  • 1 csipetnyi cayenne bors
  • 2 dl erős csirkehúsleves
  • 1 ágacska friss kakukkfű
  • 1 ek. friss petrezselyem
  • só, bors
A megmosott májból kivágom az inakat, eltávolítom róla az esetleges epemaradványokat és alaposan leszárítom törlőpapírral. Közben egy teflonban felforrósítom az olajat, és beledobok egy darabka vajat. A májat félbe illetve falatokra vágom, és néhány perc alatt körös-körül megpirítom, de fontos, hogy ne száradjon ki eközben, hanem még valamennyire rózsaszín legyen a belseje. Amikor ez megvan, egy előmelegített tálkába szedem ki a darabokat, sózom és borsozom őket, és a továbbiakig melegen tartom. A visszamaradó vajas olajba dobom a finomra vágott hagymát, és azonnal felöntöm a sherryecettel és a sherryvel. Kiforralom az egészet, majd felöntöm a levessel, hozzáadom a mézet, a cayenne borsot és a kakukkfüvet. Közepes lángon a felére főzöm be a szószt, mielőtt a májdarabokat beleforgatom. Jól összemelegítem, petrezselyemmel megszórom, és előmelegített edénykékbe szedve tálalom.


Forrás: Beverly Leblanc - "The Food and the Lifestyle"

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails