április 16, 2008

Obatzter


Obatzter, a bajorok uzsonnája. Egy kalóriákban nem szűkölködő, nagyon pikáns és ízletes fűszerezett sajtkrémről van szó, ami hasonló népszerűségnek örvend a német nyelvterületen, mint nálunk a körözött. Az összetevői sora vidékenként változó lehet, ki bort, ki sört kever hozzá, tejföllel, vagy krémsajttal teszi krémesebbé, mustárral pikánsabbá. Friss tavaszi zöldségekkel, és egy szelet házi, vagy rozskenyérrel nagyon kedvelt kenyérkencénk, aminek ha egyszer nekikezdünk, csak nehezen tudjuk abbahagyni. Alapvetően két rész camembertből, egy rész vajból, apróra vágott hagymából készül, köménnyel és paprikával fűszerezve. A többi már ízlés dolga. Nálam most így alakult:
  • 25 deka érett camembert
  • 10 deka puha vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 tk. fűszerpaprika (édesnemes)
  • 1 kk. mustár
  • 1-2 ek. búzasör
  • só, bors
A puha vajat a fűszerekkel habosra keverem. A sajt tetejét óvatosan levágom, a belsejét pedig úgy kaparom ki egy kiskanállal, hogy a héja séretlen maradjon. (A héjakat becsomagolom, hogy ne száradjanak ki, és a hűtőbe pakolom.) A puha sajtot villával szétnyomkodom a deszkán, végül pedig a nagyon finomra vágott hagymával is összedolgozom, mielött a vajhoz keverem. Mustárral ízesítem, és belekeverem a sört. Néhány órára, vagy egy éjszakára a hűtőben érlelem, majd tálalás előtt átkeverem és a camembert héjaiba kanalazva, snidlinggel megszórva teszem az asztalra.


9 megjegyzés:

Csibe írta...

Maci, ez istenien néz ki!!!

fakanal írta...

Macikám, tényleg fantasztikusan néz ki a cucc, megcsinálom a hétvégén, ha addig élek is!:) Csak búzasör jó hozzá?

Grenadine írta...

volt egy vajas-hagymás-camembertes kence receptem, de évek óta nem csináltam. Maci, új lendületet adtál az ügynek! ;)

SzT írta...

De jó ötlet a sajthéjban-tálalás! De jó recept!

cukroskata írta...

Ilyet én is csináltam régebben, csak nem tudtam, hogy Obatzter-nek hívják :-)

scamorza írta...

Gyönyörűséges... :) Feltétlenül kipróbálom, naná hogy búzasör... HEFETRÜB!!! :D

Maci írta...

Fakanál, búzasörrel úgymond "autentikus" de szerintem ha nem azt teszel bele, akkor sem fog rátok száradni ;o)

Ja, azt elfelejtettem írni, hogy szobahömérsékleten sokkal könnyebb összenyomkodni a sajtot, mint egyenesen a hütöböl kivéve!

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek írta...

Nagyon nagyon jó!
A camembertet különben sem kell a hűtőben tartani. Igaz nálunk fél napnál továgg még egyik sem húzta.

annuska írta...

Szia! Csak azért írok neked mert rendszeresen olvasom a blogodat, és a minap én is kedvet kaptam és csináltam egyet. Megtisztelnél vele ha megnéznéd:www.kanaankonyha.blogspot.com

Annuska

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails