április 27, 2008

Bircher müzli

Dr. Bircher-Benner, egy svájci orvos nevéhez kapcsolódik a manapság világszerte ismert gyümölcsös-gabonás kása, a Bircher müzli. Az 1900-as évek elején kezdett el népszerűsödni, mint egészséges és könnyű vacsoraétel, közvetlenül a felhasználás előtt őrölt vagy pelyhesített áztatott gabonából, friss gyümölcsökkel és tejjel -akkoriban az eltarthatósága miatt inkább cukrozott kondenztejjel- és dióval. Manapság már szinte minden szupermarketben megtalálható a bezacskózott Bircher müzli keverékek egyike, pedig mi sem egyszerűbb, -és persze százszor finomabb- mint a saját készítésű friss müzli, és nem csak vacsora gyanánt, hanem reggelire is. (még jóhogy!) Az összetevői olyan mértékben szabadon variálhatóak, hogy 4 nagy csoportba foglalva - gabona, gyümölcs, tejtermék, magvak- ezek bármelyike összekombinálható egymással, teljesen ízlésnek és a házi készletnek megfelelően. Így a gabonák közül pl. a zab-, vagy a tönkölypehely nagyon jól megfelel, hisz már rövid áztatás után is kellően megpuhul. A héjastól reszelt alma egy klasszikus alkotóeleme a Bircher müzlinek, de a felhasználható gyümölcsök sora szinte végtelen, sőt tovább bővíthető még aszalt gyümölcsökkel, pl. mazsolával, sárgabarackkal, szilvával. Tejjel, natúr joghurttal, kondenztejjel, aludttejjel puhíthatjuk meg a gabonát, esetleg néhány órára vízbe áztathatjuk felhasználás előtt, bár szerintem a pelyheknél ez nem szükséges. Végül pedig vagdalt dióval, mogyoróval, mandulával esetleg pekándióval zárulhat a sor. Juharsziruppal, nádcukorral, mézzel , vagy szőlőcukorral lehet édesíteni, fahéjjal vagy citrushéjakkal aromatizálni. Ami kimaradt a felsorolásból, de a kedvencek közé tartozik, szintén helyet találhat a müzliben, teljesen individuális módon öszeállítva, személyre szabva. Így nálam például így néz ki egy ideális keverék 2 személyre:
  • 4-5 ek. zabpehely
  • 1 kis pohár (15 deka) natúr joghurt
  • 1 alma
  • 1 banán
  • 1 narancs
  • 2 ek. aszalt tőzegáfonya
  • 2 marék dió
  • 1 tk. nádcukor
Elsőként a zabpelyhet keverem a joghurtba, és amíg puhul benne, előkészítem a többi hozzávalót.
Az almát héjastól durvára reszelem és a banánt is utána küldöm. A diót durvára vagdosom a deszkán, a narancsról pedig levágom a héját és kifilézem. A narancs kivételével minden hozzávalót a joghurtos zabpehelyhez adok, ha túl sűrű lenne netán, akkor narancslével vagy joghurttal lazítom, tálkákba szedem és a narancsfilékkel díszítem.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails