január 16, 2008

Póréhagymás-sajtleves - Bulikaja

Házibulik, és a hét közepére eső szülinapok hangulatát idézi fel bennem ez a leves. Egy focicsapatra való éhesen betoppanó vendég jóllakatására a lehető legideálisabb vacsora, főként ha a háziasszony időhiánnyal küzd és esetleg 1-2-3 apró csemete kapaszkodik a szoknyájába. Csupán néhány egyszerű alapanyag szükségeltetik hozzá, és egy éjszakányi pihenő a hűtőben. Másnap friss bagettért kell csak elszaladni, és családias hangulatban elkölteni a forró és tartalmas levest. Legutóbb szintén egy születésnapi összejövetelen kóstoltam, és menten el is kértem a háziúr receptjét:

10-12 személyre:
  • 2-3 ek. olaj
  • 1 kg vegyes darálthús (sertés/marha)
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 tk. kakukkfű
  • 80 deka póréhagyma (lehet 1 kg is akár!)
  • 3 bio leveskocka
  • 1,5 l víz
  • 60 deka (3 doboz) ömlesztett vagy tömlős sajt*
  • 2 dl fehérbor
Egy vastag teflonbevonatú serpenyőben kevés olajon morzsásra pirítom a darálthúst. Sózom, és egy jó adag frissen őrölt borssal valamint szárított kakukkfűvel fűszerezem. ( a fűszerekkel most nem éri meg spórolni!) Amikor már szépen megpirult, aláöntök egy kevés vizet, és lefedve puhára párolom. Közben a pórét megtisztítom és nagyon vékonyra felkarikázom. Egy megfelelő méretű edényben felforralom a 1,5 l vizet, feloldom benne a bio leveskockát és a pórét teljesen puhára főzöm benne. (Ez eltarthat úgy 45 percig is akár) Mikor a hús is megpuhult és zsírjára sült a fedő alatt, a póréhoz öntöm és 15 -20 perc alatt alacsony lángon "összeszoktatom" a hagymával, majd hozzáadom a sajtot. Addig kevergetem, amíg teljesen felolvad a sajt, végül pedig beleöntöm a fehérbort és maximum még 1-2 percig főzöm.
Nagyon jót tesz a leves aromájának, ha kihülés után egy éjszakáta a hűtőben pihen!

*a krémsajtok mint pl. a Philadelphia most nem rúg labdába!
Én Milsani vagy Hochland natúr tejszínes ömlesztett sajtot veszek ehhez a leveshez. Úgy gondolom, talán a mizo bocisajtja, vagy a sole natúr tömlős sajtkréme közelít ezekhez a leginkább.

6 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Maci, már megint egy remek, fogamravaló recept :-) Nagyon szeretem az ilyen leveseket! Na, mit eszünk a hétvégén? :-)))

Unknown írta...

Gabojsza, akkor egy húron pendülünk! Szerintem ez kifejezetten téli melengetö leves, és még nem találkoztam olyannal, akinek nem ízlett volna, pedig nem egy szépségkirálynö. De hát ugye tudjuk,hogy milyen nagy jelentösége van a belsö értékeknek ;o)

Névtelen írta...

Azért ahogy elnézem, ez a bagett se sima bagett, hanem töltött :-)Netán saját sütés? Ha igen, mivel van töltve?

Unknown írta...

Partizánorsi!
Figyelmesnek tetszik lenni nagyon, ez a bagett ugyanis tényleg nem sima bolti, hanem a Chili&Ciabatta által a napokban közzétett Pan de Hojaldre után készült saját sütés! Bár már 2x is megsütöttem, postolni róla eredetileg valamikor késöbb terveztem, de már most elárulom, hogy nem csupán gyönyörüséges a kenyér, hanem igazán finom is! Belül puha, az olívaolajtól szaftos, és rengeteg ropogós héja van a vágási felület miatt!

Ha esetleg érdekel a kenyérke, itt a linkje: http://href.hu/x/4fym

Csibe írta...

Maci, ez a leves valami isteni! Meglátni, elolvasni, lementeni, megcsinálni, megenni - ennyire egyszerű volt. Rendszeres "fogás" lesz nálunk! Köszi :))Ja, és az anyukám is egyből lenyúlta a receptet :)

Unknown írta...

Ó Csibe:o) Ennek nagyon örülök, bár nem csodálkozom rajta, mert tényleg finom és egyszerü!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails