január 19, 2008

Más kenyereskosarából: Pane sfogliato- Pan de Hojaldre

A kenyérsütés koronázatlan királynője egy újabb mesterművel vett le a lábamról pár napja. Ha nem túl késői órán fedezem fel a Pane sfogliatot/Pan de Hojaldret, akkor 100%, hogy azon nyomban nekiállok, így aztán másnap kora reggelig kellett magam türtőztetni. Azóta 2-szeris megsütöttem a kenyeret, hol hosszú bagettre formázva, hol pedig kicsit ducibbra, megjegyzem utóbbi nekem jobban tetszik. A tésztája szerintem nem hagy kívánnivalót maga után ugyanis levegősre, puhára sül, és ropogós piros kéreg is bőven akad rajta a vágási technikának köszönhetően. Az elkészítés menetének minden fontos állomása dokumentálva van az angol nyelvű receptnél, így most csak magát a receptet írnám be:
  • 2 g friss élesztő
  • 50 g kenyérliszt
  • 30 g langyos víz
A fenti alapanyagokat elvegyítem, langyos helyen letakarva a duplájára kelesztem, végül hozzákeverem az alábbi hozzávalókhoz:
  • 250 g kenyérliszt
  • 125 g langyos víz
  • 0,5 ek. olívaolaj
  • 10 g friss élesztő
  • 5 g só
  • 30 g olívaolaj a kenéshez
Miután összeállítottam a tésztát, egy 20 cm-es rudat formálok belőle, és lisztezett deszkán 20 percig pihentetem egy ruhával letakarva. Ezután egy 20x50 cm-es téglalappá nyújtom, és a kenésre szánt olaj felével úgy kenem le, hogy a tészta szélei szabadon maradjanak. A két rövid oldalt a téglalap közepére hajtom, majd az érintkezési vonal mentén félbehajtom az egészet. (így egy 4 rétegű tésztát kapok) Lisztezett deszkán óvatosan kinyújtom a lapot kb. 40x60 cm-re, (ilyenkor valamennyi olaj kipréselődik a rétegek közül, de ez nem baj) és lekenem a maradék olívaolajjal. A rövidebbik oldal mentén nem túl szorosan feltekerem a tésztát ügyelve arra, hogy a vége alulra kerüljön. Tepsire teszem, majd egy éles késsel vagy szikével hosszában 2 mély vágást ejtek rajta, középen egy 3-4 cm-es szünetet meghagyva. Olajjal vékonyan lekenem, majd ruhával letakarva minimum 45-60 percet kelesztem. (eredetileg az áll a receptben, hogy akár 2 órát is kelhet) A sütőt 200°C fokra előmelegítem (alsó-felső láng) és 30-35 perc alatt készre sütöm benne a kenyeret.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még sose láttam ilyet...!

Névtelen írta...

Ez gyönyörűséges! Most nekem is türtőztetnem kell magam holnapig:-))De akkor megcsinálom!

Névtelen írta...

Én is csatlakozom, gyönyörű lett!
Vajon fehér v. tönköly liszttel is jó lehet?
Kenyérlisztet még nem is láttam.

Zsu írta...

Nagyon tuti! Bár nem mondom meg, mi volt Párom első mondata, amikor megmutattam neki a fotót...

Unknown írta...

Lekvároskukta!

Elnézést, nem akartam ködösíteni ;o) A kenyérliszt alatt a BL 80-as lisztet értem, ilyennel pedig biztos találkoztál már. A süteményekhez viszont finomlisztet, vagyis BL 55-öset szoktam használni.
Szerintem egy rész tönköllyel keverve is müködik a dolog, bár így kipróbálatlanul nem tettém tüzbe érte a kezem.

Unknown írta...

Zsu :o))))))

Cukroskata írta...

Csodaszép Maci :-)

Lilahangya írta...

Petra oldalat en is rendszeresen olvasom, mikor meglattam ezt az uj csodat egybol Rad gondoltam Maci:) teszek egy probat en is!

Névtelen írta...

Maci!

Köszönöm szépen a választ!!!!
Mindenképp megsütöm valamikor.

Unknown írta...

Lilahangya ez komoly? :o))))
Nyugodtan tegyél egy próbát, nem fogod megbánni!

Névtelen írta...

Bocs, de az eredtiben az első kavarásnál csak 2 gr élesztő szerepel, sok is lenne az összesen 30 dkg liszthez 30 gr élesztő.

Unknown írta...

Így van! Élsztömennyiség javítva!
Köszi "névtelen".

SZINTIA írta...

Gyönyörű a kenyered, Maci!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails