december 02, 2007

Germknödel? Gőzgombóc?

Amikor a gyerekek még nagyon picik voltak, néha elcsábultam a félkészen kapható élesztős gombócra, azaz Germknödel-re. Nagyon egyszerűen megvolt, ugyanis a leírás szerint a fagyott gombócokat vajjal és sóval felforralt ujjnyi magas vízbe kellett belefektetni, jól lefedni a vastagfalú teflon tetejét, és megvárni amíg megdagadnak. Mondjuk ha nagyon szigorúan vesszük, akkor nem teljesen korrekt ez a fajta elkészítési mód, mert a Germknödel eredetileg forró gőz fölött készül. Evvel szemben a Dampfnudel azaz a gőzgombóc viszont a fent leírt módon serpenyőben, enyhén sós, egy pici vajjal dúsított forralt vízben, dagadozik a maximumra. Mire a víz teljesen elfő alatta, a tészta alján egy vékony ropogós, aranyszínűre lesült (nem leégett!!!) kéreg keletkezik. Végülis ízlés dolga, hogy milyen technikával készül a gombóc, de nekem a gőzölés egyszerűbbnek, biztosabbnak tűnik, persze ilyenkor hiányolom az aranyszínű kérget az alján. Olvasztott vajjal meglocsolva, vaníliamártással körbeöntve és cukrozott mákkal leszórva nagyon kedvelt második fogás nálunk pl. egy leves után.
  • 50 deka liszt
  • 1 tasak szárított élesztő, vagy 3 deka friss
  • 3 ek. cukor
  • fél tk. só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 ek. puha vaj
  • 1 citrom héja
Az élesztőt és a cukrot elkeverem a langyos tejben, a liszt közepébe csinált mélyedésbe öntöm, majd mehet bele a picit felvert tojás és az 1 sárgája, meg a reszelt a citromhéj. A liszt szélére szórom a sót, és elkezdem bedagasztani a tésztát. Amikor már összeállt valamennyire, a puha vajat is beledagasztom, alaposan kidolgozom, majd letakarva 1 órán át kelesztem. Ha megkelt, enyhén lisztes deszkára öntöm, átgyúrom, és 8-10 darabra osztom szét. 1-1 teáskanál szilvalekvárt teszek a tenyeremben kicsit ellapított tésztadarabokra, majd gondosan összenyomkodom fölötte a tésztát, és gömbölyű cipókká formálom. Letakarva további 30 percig kelni hagyom. Egy széles (legalább 28 cm-es) edényben 2 ujjnyi vizet forralok. Egy -az edényre rápasszoló- lyukacsos párolóbetétet kivajazok és belehelyezem a tésztát. A gőzre teszem a párolóbetétet, jól lefedem, és 12-15 perc alatt készre gőzölöm a gombócokat. Eközben nem szabad emelgetni a fedőt, mert kíméletlenül összeesik a tészta. Vaníliamártást főzök hozzá:
  • 3 tojássárgája
  • 3 ek. cukor
  • fél vaníliarúd kikaparva
  • 5 dl tej
  • 3 tk. étkezési keményítő
A hozzávalókat habverővel összekeverem, és állandó kevergetés mellett gőz fölött addig forrósítom, amíg szépen besűrűsödik.

1 megjegyzés:

Pirikenagyi írta...

Amikor Bécsben éltünk, a gyerekeknek ez volt a kedvenc második fogásuk, minden nap megették volna. Cukrozott mákot mindig még külön is tettem rá, mert az sosem volt elég. De persze nem én csináltam, hanem fagyasztva vettem, aztán csak kikaptam a mély-hűtőből, és 10 perc alatt készen volt. Arra nem is gondoltam volna, hogy ezt otthon, házilag is elő lehet állítani.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails