november 26, 2007

Mogyoróvajas keksz

Amikor életemben először mogyoróvajat kóstoltam, egyszerűen visszataszítónak, és egy teljesen fölösleges hülyeségnek találtam. Ma sem érkeztem még el arra a szintre, hogy gyönyörtől gurgulázó szemekkel kanalazzam ki az üvegből úgy magában, és szerintem ebben az életben ez már nem is fog bekövetkezni.. Viszont arra már rájöttem, hogy annyira nem is hülyeség, a csirke saté mártásánál például nélkülözhetetlen, pontosabban az én receptem szerint ez az egyik fő alkotóeleme. A másik örök kedvenc, a mogyoróvajas keksz. Ja, hogy nem nagy durranás? Ugyan! Nem minden a külső. Ha létezik finom keksz, ami ráadásul még egyszerűen el is készül, akkor ez az! (még jó, hogy feltalálták a mogyoróvajat!)
  • 10 deka puha vaj
  • 12,5 deka mogyoróvaj (fél üveg)
  • 20 deka cukor (fele fehér, fele barna)
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás
  • 15 deka liszt
  • fél tk. szódabikarbóna
A vajat a mogyoróvajjal simára keverem. Hozzáadom a cukrot, sót és a tojást, majd addig keverem a mixerrel amíg a cukor felolvad, végül összedolgozom a szódabikarbónával elvegyített liszttel. Diónyi golyókat formázok a tésztából és sütőpapírra ültetem őket. Az ujjaimmal kicsit ellapítom* a gombócokat, majd habkártyával rács mintát nyomkodok rájuk egyenként. 190°C fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütöm. 35 darab lesz ebből az adagból.

*Minél vékonyabbak a lapok, annál ropogósabb lesz a keksz.

13 megjegyzés:

Eva írta...

Hallo Maci,
leider kann ich Deine Texte nicht lesen, aber dafuer sind Deine Fotos umso schoener! Das hier ist fuer Dich:
http://sweet-sins.blogspot.com/2007/11/food-photography-award-and-competition.html
Ciao,
EVA

Gabojsza írta...

Hallo Maci,
(hogy stílusos legyek), na én ezt ma megsütöm, holnap a kolleginák is megkóstolják majd a GBT Angyalka találkozóján:-) Tegnap is kekszet sütöttem, szezámmagos-pisztáciásat, naaagyon jó az is:-)

Unknown írta...

Hallo Gabojsza! ;o)
Nem vagyok nagy kekszes, de ez tényleg jó! Remélem te sem fogsz benne csalódni!

Unknown írta...

Eva! Wow, was für eine Überraschung heute Morgen!!!
Es freut mich sehr, dass dir meine Fotos gefallen! Ich tue mein Bestes!

Névtelen írta...

szia maci,

egy masik mogyorovajas keksz recept, kicsit tömeny, de addiktiv..

http://jewishvegan.blogspot.com/2007/06/chocolate-peanut-butter-shells.html

Névtelen írta...

Hehe, én helyből dupla adaggal indítok:
http://okostojas.blog.hu/2007/09/09/pasztorpite_es_mogyorovajas_keksz
és a csokidarabok nem ártanak neki!

Unknown írta...

Igen,én is gondoltam már csokidarabokra, na de majd legközelebb!

Névtelen írta...

Szia! A schmand torta után megcsináltam ezt a kekszet is és nagyon finom!

Névtelen írta...

maci! nagyon finom és hihetetlenül ropogós!

Nyafatka írta...

Épp most sül a süti, remélem fini lesz! :)

Nyafatka írta...

Na hát én csalódtam. Leginkább magamban, mert még ez az egyszerű keksz sem úgy néz ki nekem mint a képen. Szétfolytak, összesültek, a vastagságuk befolyásolhatatlan. Gondoltam próbálok vékonyabbat és vastagabbat is sütni, lássuk mi a különbség. Hát nálam semmi :(
Ja és szerintem túl édes.
Mit csináltam rosszul?

Stixie írta...

Kedves Maci,

bár aggódtam, mert nem találtam meg a szódabikarbónát, nagyon finom lett, bevonul a kedvencek közé! :)
köszi köszi!

(és off, a malfatti is állat lett!! :) )

Éva írta...

Szia, most találtam ezt a receptet, és érdeklődni szeretnék. Arról a mogyoróvajról van szó aminek sós az íze, vagy létezik édes változat is? Köszi a választ előre is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails