november 28, 2007

Krumplileve leves

Krumplifőzés: meghámozzuk, felkockázzuk, vízben puhára főzzük majd leszűrjük. A főzőlé mehet a mosogatóba. STOP!
Minek kiönteni az értékes levet? A nagyanyáink tényleg tudták, hogyan lehet jól gazdálkodni, és bizony szinte semmit nem dobtak ki, nem öntöttek a lefolyóba. Ezt a levest is a mamától ismerem, "krumplileve leves" néven. Sokszor amikor püréhez, pogácsához, vagy nudlihoz fő a krumpli, megpirítok 1 teáskanál köményt és 1-2 fej szálasra vágott sózott hagymát kevés olajon. Pirospaprikával leszórom, és kevés vízzel puhára főzöm. A megfőtt krumplit kimerem a vízből, és egy részét villával összenyomom. Sóval, egy tojássárgájával és annyi liszttel amennyit felvesz összedolgozom, majd pici gombócokat gömbölygetek belőle. A paprikás-hagymás egyveleget a főzőlébe szűröm. (A főtt, és alaposan kinyomkodott hagyma mehet a kukába. Tehát mégis van hulladék...) Felforralom a levest, picit sózom és belefőzöm a gombócokat. Akkor kész, amikor felszállnak a gombócok a leves tetejére. Imádják a gyerekek, és mi is, főleg egy kicsit csípősre ízesítve.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hűűűűű, ez nagyon tetszik! A héten tuti megfőzöm!

Sütis néne írta...

Ezt a levest én is gyakran készítem! csak én benne hagyom a megdinsztelt, apróra vágott hagymát! :-)

Snöcy írta...

Ilyet én is sokszor szoktam csinálni,felénk "nagyhaluska" leves a neve.

Névtelen írta...

Ez nagyon jól hangzik, azt hiszem ez lesz ma az ebéd :). Köszi.

Pirikenagyi írta...

Úgy megkívántam, hogy szombat este főztem magamnak egy lábossal. Egész este rájártam és nehezen tudtam csak abbahagyni. És.... Rájöttem, hogy a krumplis tészták készítése, gnocci miegymás nem is olyan nagy ördöngősség.

Unknown írta...

Örülök, hogy ennyien ismeritek ezt a levest, és föleg, hogy sokan szeretik is!

Pirkenagyi: így van! Nem nagy ördöngösség, tehát nem is értem miért ódzkodnak töle sokan.

Brigit írta...

Ezt a levest imadom :) Nagymamam szokta fozni nekem es en gombocos levesnek hivtam :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails