szeptember 12, 2007

Zabkása - "Porridge"


A zabkásához 2 féle hozzáállás létezik: szeretem, vagy nem szeretem. Nna, én szeretem! Aki pedig már hallomásból sem szereti, adjon neki egy esélyt! Csak néhány a sok érv közül, ami a zabpehely mellett szól: méregtelenítő hatású, rostokban és ballasztanyagokban gazdag, tápláló, kitűnő vitamin és ásványianyagforrás. A babatáplálástól kezdve a diétán át a bőrápolásig mindenhol jó szolgálatot tesz...mégis hajlamos vagyok megfeledkezni róla. Vajon más is így van vele?
Ha viszont egyszer eszembe jut, akkor zabos lesz a család egy része. Zabpelyhes keksz, zabkása (Porridge, Haferbrei, Hafergrütze) zabpehelyhes sűrített krémlevesek, műzlikeverékek (pl. Birchermüsli) készülnek belőle, amíg a készletből tart. Vegyük pl. a skótok nemzeti ételét, a porridge-ot. Általában vízben főzik puhára, lefedve duzzadni hagyják, leszűrik, végül cukorral, mézzel ízesítik. Tipikus reggeli étel, amely lassan kezd újra trendi lenni.

Én fele tejjel, fele vízzel főzöm sűrűre és krémesre, nem szűröm le, nincs mit. 1 csésze zabpehelyhet 1 csésze vízzel és egy csésze tejjel elkeverek, egy jó csipet sót, és 1 zacskó vaníliás cukrot adok hozzá. Kb. 10 perc alatt sűrűre főzöm. A só és a cukor ugyanolyan fontos bele, mint a tejbegríznél. Még magában is finom, de mézzel, gyümölcsökkel vagy fahéjas cukorral igazi csemege válik belőle.


10 megjegyzés:

Névtelen írta...

gyerekkoromban képtelenségnek tűnt, hogy valaha megtörténhet velem, hogy egy ilyes képre beindulok, de mostanra a zabkása-fanok táborát gyarapítom :)
reggelire leöntve pár csepp tejszínnel s némi összetört málnával..
és töredelmesen beismerem, h még sósan is szeretem némi olivaolajon megfuttatott hagymával a tetején.

Unknown írta...

:o)
Na igen, málnával! Hát mondom én, hogy ez egy jó dolog!

Névtelen írta...

Lekvárpöttyökkel! Ezt Norvégiában tanultam, de friss gyümölccsel se rossz. Esetleg skót viszkivel, ezt véletlenül Edinburgh-ben borítottam a porridge-ba egy szállodában a juharszirup helyett...

Névtelen írta...

elárulnád nekem, hogy a tiéd mitől ilyen guszta világos színű? néha főzök zabkását (bevallom nem saját felhasználásra), de nekem mindig olyan ronda szürke, hogy nem kívánom meg!

Unknown írta...

@chilii: feltettem egy képet a pehelyröl, amiböl fözöm. Lehet, hogy te a "rusztikusabb" fajtát használod hozzá, azért lesz szürkés?
3 félét kapok a boltban: a picit sötétebb-rusztikusabb,aztán ez, ami tényleg pehelyszerü, és az instant pehely, amiböl föként babakaja készül.

Névtelen írta...

Éljen, Maci, én is imádom a porridge-ot, bár a környezetemben senki:-((, ezért küzdök is rendesen.
Ez lett volna nálam a reggelis VKF-re, de nahát, kifütyültek miatta:-(
Részemről aszalt, párolt gyümölccsel (plö sárgabarack), bőven és folyamatosan barna cukorral szórogatva a legjobb!:-))

Névtelen írta...

köszi!

Lívi írta...

Tegnap ehetetlennek minősítettem az időhiány miatt vásárolt készkaját. Viszont iszonyú éhes voltam már, és akkor eszembe jutott az életmentő ötlet, hgy ki kéne próbálni a zabkását!
Ez volt az első, de közel sem az utolsó alkalom! Fincsi volt nagyon, és villámgyors. Aszalt barackkal, fahéjjal spékeltem meg. Legközelebb banánnal fogom. Kösz a receptet, Maci! :-)

Unknown írta...

@lívi: tök jó, hogy kipróbáltad és ízlett! Azt hiszem ma nálunk is ez lesz a vacsora, gyorsan megvan, és nem kaparja a fájó tokomat!

Névtelen írta...

Üdv mindenkinek :)

Én is nemrégen fedeztem fel a tejben főzött zabpelyhet - mert levesnek (isteni) és fasírtba, mindenféle ételsűrítésre már régen kedvelem.
Pár hete viszont találtam egy receptet, ami szerint zabdarát vagy zabpelyhet kell egy a három arányban tejben főzögetni, beletenni mazsoát, mikor megfőtt, akkor egy kókusztejet és mézet bele.
Ha azt mondom, hogy mennyei, még nagyon távol vagyok avalóságtól.
Egy liter tejből készítem azóta és három-harmadfél deci zabpehelyből,ebbe fél tubus méet teszek - néha egy-két evőkanál barna bio nádcukor is beleszóródik :) és egy doboz kókusztej.
Azon langyosan megeszem a felét, ez egy igencsak kellemes vacsora :) aztán másnap, hidegen a másik felét délután, csemegének.
Próbáljátok ki, remek :)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails