szeptember 15, 2007

Kínai édes-savanyú csirke

Évek óta ezen recept alapján főzöm az édes savanyú csirkét, melynek eredetijét egy kínai szakácskönyvben találtam. Hozzá kell tennem, hogy a könyvben sertésszűzzel készül az édes savanyú, de nekünk így annyira bevált, hogy nem is próbálkoztam még mással, mint csirkemellel. Hamu fejemre, de a mártás bizony kechuppal készül, mégsem gondoltam még rá soha, hogy megreformálom. Így ízlik mindegyikünknek, a recept pedig már sikeresen bejárta a családi és baráti kört is. Egy dolog viszont nagyon jót tesz neki: a friss ananász. Most sikerült egy olyan példányt elcsípnem, aminél finomabbat és édesebbet ezen a kontinensen még nem kóstoltam. Nehezemre esett, de fájó szívvel mégis meghagytam a nagy részét az ételhez.

  • 40 deka csirkemellfilé (vagy sertésszűz)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1-1 sárga, zöld és piros paprika
  • 2 ek. rizsecet
  • 3 ek. ketchup
  • 1 ek. worcester mártás
  • 2 ek. szójaszósz
  • 5 ek. cukor
  • 1 ananász (lehet konzerves is)
  • 1 tojás
  • 3 púpozott ek. étkezési keményítő
  • 4 ek. olaj

A hagymát félbe, majd szálasra vágom, de nem túl finomra! A paprikát 2 cm-es rombuszokra, a húst pedig csíkokra (most kivételesen kockákra) vágom.

A ketchupot az ecettel, szója- és worcester mártással valamint a cukorral egy kis tálkában elkeverem.

Ha friss ananászt használok, akkor félbevágom a gyümölcsöt, és egy késsel kivágom a belsejét, vékony peremet hagyva, ugyanis ebbe lehet tálalni az ételt. Nagyon mutatós! Az ananász húsát felkockázom. Ha konzervem van, leöntöm a levet róla, és darabokra vágom a szeleteket.

A tojást felverem, 4 ek. vízzel a sóval és fél tk. cukorral elkeverem, beleforgatom a húst, majd kiveszem és 2 ek. keményítővel összekeverem. Az olajat egy nagy mély teflonserpenyőben felforrósítom, és beledobom a húst. Nagy lángon állandóan forgatva körös-körbe gyorsan megpirítom, majd kimerem, és a legjobb, ha egy fém szűrőbe téve hagyom lecsepegni róla az olajat. 1 ek. olajat teszek még a serpenyőbe, és rövid ideig közepes lángon sütögetem benne a hagymát, ananászt és a paprikát, majd ezeket is kimerem a hús mellé. A serpenyőbe öntöm az előkészített ketchupos mártást és felforralom.

1 ek. keményítőt 1/4 l hideg vízben simára keverek, és a forró mártáshoz adom. Felforralom, és belerakom a húst a zöldségekkel és ananásszal. Összemelegítem őket és forrón tálalom. Basmati rizzsel finom!

6 megjegyzés:

réka írta...

Ma ezt főztem meg ebédre, annyi változtatással, hogy répát és cukkinit is tettem bele. Máskor is megfőzöm.Köszi. :)

Névtelen írta...

Hehe, ez a második oldal ahol megtaláltam ezt a receptet. Elsőre is szimpatikus volt egyszerűsége miatt, de ezek után biztosan kipróbálom én is.
Köszönöm az ötletet!

mandy tarragon írta...

megcsináltam sikeresen, bár másmilyen zöldségekkel, de jó lett :)s

ancsa írta...

Sziasztok! Ki szeretném próbálni a receptet, de sehol sem találtam rizsecetet.. Esetleg helyettesíthetem másféle ecettel is? Pl. almaecet? Köszi: Ancsa :)

Névtelen írta...

Ancsa! Nem helyettesítheted!

Csaba írta...

Rendszeresen változtatom a pontos receptet és kiváltok pár hozzávalót, de azóta is ez az iránymutató! Remek recept! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails