augusztus 18, 2007

Tökszezon?

Tökleves!


A tavalyi jóízű töklevesek emlékének felelevenítése alkalmából megvettem az idei első tököt. Nagyon ízlett az egzotikus kombináció, ami piros currypasztán, kókusztejen, és narancslén alapult, de most még egy felhasználásra váró érett mangóval is megfejeltem az ízeket. Azt hiszem bátran lehet kísérletezni a tökkel, sok mindennel össze lehet párosítani. El tudom képzelni a jól bevált gyömbéres változatot mondjuk almával házasítva, esetleg egy másikat, fokhagymával ízesítve, pirított kenyérkockákkal, és tökmagolajjal megcsepegtetve, és így tovább. A közelgő halloween partikra pedig jó ötletnek tűnik az "organikus levesestál", vagyis a kikapargatott tökhéjakba mert leves. Az igazat megvallva elég babramunka, de a látvány miatt érdemes bevállalni, na persze nem 40 személyre!

Most így készült:
  • 1 nagyobb, érett mangó
  • 1 kisebb, kb. 60 dekás tök
  • 1 kicsi hagyma
  • 4 dl kókusztej
  • 4 dl narancslé
  • 1 púpos teáskanál piros currypaszta
  • só, méz
  • 1 kanál olaj
Az apróra vágott hagymát megfuttatom az olajon, rádobom a currypasztát, és 1 percig pirítom. A karalábévájóval kikapart tök húsát és a felkockázott mangót hozzáadom, átkeverem, és kevés vízzel felöntöm. Alacsony lángon lefedve puhára párolom. Amikor megpuhult, felöntöm a kókusztejjel és a narancslével, és a botmixerrel simára keverem. Felforrósítom, majd sóval és ízlés szerint mézzel ízesítem. Tálalás előtt kókuszreszelékkel díszítem.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tök jó!

Névtelen írta...

Fansztikus ez a kép (IS)!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails