augusztus 08, 2007

Salmorejo cordobés


"A gazpacho egyik változata, csak sűrűbb" - általában így írják körül ezt a cordobai eredetű krémes állagú levest. Méltatlan módon hiányzik a legpopulárisabb spanyol ételek sorából, hisz a legtöbbünknek elsősorban a gazpacho jut eszébe, jobbik esetben pedig a fokhagyma krémleves, már ha levesről van szó. Ha pedig az elkészítését vesszük, semmivel sem bonyolultabb az előzőeknél, sőt! Csupán néhány megfelelő alapanyag, egy botmixer kell hozzá, és 4-6 óra állás a hütőben. Fő alkotóeleme az édes, érett paradicsom. Apropó paradicsom... "Raf" paradicsomot vettem egy granadai zöldségárusnál, ami az egyik legízletesebb paradicsomfajta, habár kilója 1,99€-ért gyanúsan olcsónak tűnt, tudván, hogy ezért a fajtáért a normál paradicsom árának akár az 5x-ösét is elkérik. Hogy végülis raf volt-e vagy sem, teljesen elveszti a jelentőségét, miután salmorejo formájában egy kis andalúziai napsütést vitt az asztalunkra, márpedig ez volt a fő cél!


Tehát a gazpacho egyik változata...
Ezen belül persze a salmorejonak is léteznek eltérő elkészítési módjai, kezdve a technikánál, az ízesítésen át a tálalásig. Eredetileg óriási kőmozsárban töretnek meg a hozzávalók, de feltételezem, hogy elég ritkán fordul elő ilyen egy normál háztartásban. Én botmixerrel pépesítem bársonyosan simára, de turmixszal is ugyanezt az eredményt lehet elérni. A második fő alkotóeleme a héjától megszabadított fehérkenyér, ami akár másnapos is lehet. Van aki az összecsipkedett kenyérbelet kevés forró vízzel meglocsolva puhítja, én ezt a lépést kihagyom. Egy darab méregzöld -nem méregerős!- paprika sem árt az ízének, de nem létfontosságú. Egy tengerparti tavernában kóstoltam az utolsó képen látható salmorejot. Hígabb, levesesebb, és "zöldségesebb" volt annál, mint ahogy én szeretem, de nagyon üdítő volt, és meglehetősen férfias adag.


Salmorejo cordobés

  • 5 db nagyobb, érett paradicsom
  • 5-6 szelet lehéjazott fehérkenyér
  • 2 nagy gerezd fokhagyma (a harmadiktól már csípős lesz, de az milyen finom!)
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csipet tengeri só
  • a paradicsom savtartalmától függően 1-2 tk. borecet
  • ízlés szerint 1-2 ek. sherry
  • személyenként 1 keményre főtt tojás
  • 3-4 ek. apróra vágott serrano
Forró vízbe mártom a paradicsomokat és lehúzom a héjukat. Összevagdosom őket, és egy magasabb tálba teszem az apróra vágott fokhagyma, és só társaságában. Simára keverem a botmixerrel, majd belecsipkedem a kenyérbelet, és pár percig puhulni hagyom. Hozzáadom az olajat, és tovább mixelem, amíg sűrű és teljesen sima lesz a krém (leves). Kóstolás után sóval, ecettel, sherryvel ízesítem, de ecetre csak akkor van szükség, ha a paradicsom valóban nagyon édes és érett. Ízlés szerint lehet sűrűbbre vagy hígabbra csinálni, kenyér vagy víz hozzáadásával. Ezután legalább 4 órára lefedve a hűtőbe teszem. Nagyobb tányérba merem, a tetejét pedig bőségesen megszórom apró kockákra vágott főtt tojással és serrano sonkával. Olivaolajjal meglocsolom.

4 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Az andaluz nev hozott ide es jol itt ragadtam, vegigbongesztem a receptjeidet, fotoidat, uvegezesed stb., fantasztikusan jo a blogod, tetszik nagyon, a tortaid pedig... neha elgondolkodom miert is nem lakik velem meg vagy ot gyerek, hogy lenne igeny surubben sutit sutogetni...

Unknown írta...

2x is köszönöm! Ha most nem ragadtál volna itt, nem fedeztem volna fel a te blogod! Andalúz rajongó szintén?

Unknown írta...

Gazpacho ma már szinte csak annyi, mint "zöldségleves" - ahány ház, annyiféle interpretáció. Nemrég láttam néhány interpretációt mandulával, eperrel vagy akár cseresznyével és fejes salátával is. Mielőtt bárki felhördülne - egy neves spanyol szakácsnál találtam a variációkra ;)
Nagy Andalúzia rajongó vagyok én (is)! Ezt a lazaságot nem lehet imitálni ;)

Unknown írta...

@beatbull: ez is egy jó példa arra, hogy a konyhában nincs (l)ehetetlen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails