augusztus 29, 2007

Pizza bianca


A szomszédos pizzériában rövid ideig volt kínálaton a paradicsommentes úgynevezett "fehér pizza". Na de egyszercsak eltűnt az étlapról, és maradtak a közkedveltebb paradicsomos változatok. A napokban eszembe jutott az íze, és próbáltam újra felidézni. A fetás-peperónis, és a spenótos-fetás mellett ez volt a kedvenc, bár akárhogy is nézem, nem vagyok pizzafüggő. Hogy az elkészítés módja valamelyest autentikus-e, nem tudom meghatározni, de ennek megítélését, és ismertetését inkább az illetékesre hagyom, bár abban magam is biztos vagyok, hogy az olaszok nem kennének tejfölt a pizzára ;o)
Így készült:

Egy tepsire való pizzatésztához:
  • 30 deka kenyérliszt
  • 7 g szárított élesztő (1 tasak)
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 kk. só
  • 1 kk. cukor
  • kb. 2 dl langyos víz
A fenti hozzávalókból egy közepesen lágy tésztát dagasztok, és lefedve a duplárára hagyom kelni. Közben zöldséghámozóval hosszában vékony szeletekre vágok egy közepes méretű cukkinit, egy csipet sóval és borssal megszórom, és kevés olívaolajjal összeforgatva állni hagyom. A sütőt 200°C fokra begyújtom. A megkelt tésztát egy olajjal vékonyan kikent tepsibe nyomkodom. Olajozott kézzel egyszerűen el lehet oszlatni a puha tésztát, nem kell sodrófával nyújtani. Fél pohár tejfölbe egy gerezd fokhagymát reszelek, egy csipet sóval elkeverem, és a tésztára kenem. Elosztom rajta a cukkiniszeleteket, végül pedig egy darab mozarellát tépkedek rá. Kevés olívaolajjal megcsepegtetem, rozmaringos fűszersóval megszórom és a forró sütőben készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails