A tésztához:
- 20 deka liszt
- 2 evőkanál felvert tojás
- 2 evőkanál sherry
- 1 csipet só
- 8 deka olvasztott vaj
A sütéshez:
- olívaolaj
A szóráshoz:
- porcukor
- őrölt gyömbér
- őrölt fahéj
A tésztához valókat összegyúrom, fóliába csomagolom és negyed órára a hűtőbe teszem.
Pihentetés után 2-3 mm vékonyra kinyújtom, és kiszaggatom. 2 ujjnyi olívaolajat felforrósítok. A hőmérsékletet úgy lehet a legegyszerűbb módon ellenőrizni, ha egy darabka másnapos kenyeret az olajba teszünk. Ha ez kb.35 másodperc alatt sül szép aranysárgára, akkor épp megfelelő hőmérsékletű az olaj. A kiszaggatott kekszeket 5-ösével sütöm ki az olajban, miközben egyszer átfordítom. Kb. 45 másodperc alatt sülnek készre. Ekkor összegyűrt törlőpapírra szedem ki őket, de óvatosan, mert könnyen töredeznek. Még forrón leszórom gyömbérpor, fahéj és porcukor keverékével.
Maga a tészta nem tartalmaz cukrot, tehát ízlés szerint lehet a végén édesíteni. A sherrytől és az olívaolajtól lesz különleges. Engem egy picit a csörögére emlékeztet.
Pihentetés után 2-3 mm vékonyra kinyújtom, és kiszaggatom. 2 ujjnyi olívaolajat felforrósítok. A hőmérsékletet úgy lehet a legegyszerűbb módon ellenőrizni, ha egy darabka másnapos kenyeret az olajba teszünk. Ha ez kb.35 másodperc alatt sül szép aranysárgára, akkor épp megfelelő hőmérsékletű az olaj. A kiszaggatott kekszeket 5-ösével sütöm ki az olajban, miközben egyszer átfordítom. Kb. 45 másodperc alatt sülnek készre. Ekkor összegyűrt törlőpapírra szedem ki őket, de óvatosan, mert könnyen töredeznek. Még forrón leszórom gyömbérpor, fahéj és porcukor keverékével.
Maga a tészta nem tartalmaz cukrot, tehát ízlés szerint lehet a végén édesíteni. A sherrytől és az olívaolajtól lesz különleges. Engem egy picit a csörögére emlékeztet.
Forrás: Beverly LeBlanc: "Spanien"
2 megjegyzés:
Mitől lett ilyen gyönyörű a széle? A derelyeszaggatótól?
Nem, nem! Egy kerek, formával szaggattam, aminek recés... jobban mondva hullámos a széle. Nem tudtam pontosan meghatározni a nevét, azért hagytam ki :o(
Megjegyzés küldése