A látszat mégis csal egy picit...
Mercedestől kaptam a citromos-csilis csirke receptjét, ami a megszólalásig hasonlít a rántott csirkefalatokra, és lényegében nem is más, csupán egy kicsit felturbózza a szokatlan fűszerezés. Az asztalnál végül senki sem tudta pontosan definiálni egyenként a fűszereket, tehát sikerült nekik tökéletesen egybeolvadni. Összességében nagyon harmonikus és nem is mellbevágóan szokatlan az ízhatás. A köret vízben főtt, sós "ráncos krumplinak" indult (papas arrugadas).
Végül aztán mégis a sütőben kötött ki, pici olajjal meglocsolva, megszórva tengeri sóval -ami szépen ráolvadt a még vizes krumplira- és végül vékony sóréteggé változott. Ezek után többet nem is csinálom előírás szerint, vagyis vízben főzve. Finom, majdhogynem ropogós-sós lett a héja,a belseje pedig vajpuhára sült. A krumpli így magában is nagyon finom, mojo verde*, vagy mojo rojo* (ne tessék kinevetni) kíséretében, esetleg grillezett húsok, vagy halak mellé. A szószok hiányában fokhagymás-tejfölös uborkasalátával egészítettem ki.
A recept:
- 2 tojás
- 2 ek. tejszín
- 1 citrom (bio)
- 4 csirkemellfilé
- 1 chilipaprika
- 1 ek. dijoni mustár
- frissen reszelt szerecsendió
- chilisó
- vaníliasó*
- liszt
- morzsa fehérkenyér belsejéből
- olaj a sütéshez
- 1 ek. vaj
A csirkemellet 2 ujjnyi csíkokra vágom, chilisóval fűszerezem és félreteszem.
A felvert tojást elkeverem a tejszínnel, mustárral, reszelt citromhéjjal, szerecsendióval, csili; és vaníliasóval, finomra vagdalt chilivel, és őrölt borssal. A melldarabokat lisztbe, majd a fűszeres tojásba mártom, végül a frissen darált másnapos fehérkenyér morzsájába. Nem túl forró olajban szép világosra sütöm. Mielőtt kiemelem a húst, egy darab vajat olvasztok az olajba.
* ezekről egy későbbi postban még bővebben szót ejtek
*egyszerűen elkészíthető otthon: egy kis üveg sóba egy darab kikapart vaníliarudat dugok (a vaníliás cukor házi változatának mintájára)
A felvert tojást elkeverem a tejszínnel, mustárral, reszelt citromhéjjal, szerecsendióval, csili; és vaníliasóval, finomra vagdalt chilivel, és őrölt borssal. A melldarabokat lisztbe, majd a fűszeres tojásba mártom, végül a frissen darált másnapos fehérkenyér morzsájába. Nem túl forró olajban szép világosra sütöm. Mielőtt kiemelem a húst, egy darab vajat olvasztok az olajba.
* ezekről egy későbbi postban még bővebben szót ejtek
*egyszerűen elkészíthető otthon: egy kis üveg sóba egy darab kikapart vaníliarudat dugok (a vaníliás cukor házi változatának mintájára)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése