június 12, 2007

Sárgabarackos-marcipános pite


Az előző postban már szó esett savanyú, éretlen gyümölcsről, és hát mivel a hozzájutáshoz nem kell különösebb tehetség vagy összeköttetés, sikerült sárgabarackot is venni olyant, ami valószínűleg a citrommal áll közeli rokonságban. Bár főzhettem volna belőle lekvárt, egy gyors sütemény összeállítása azért mégiscsak közelebbi gondolat volt.

Szeretem a túrós-olajos alapú tésztát, mégis ritkán sütöm, s csak ilyenkor jut eszembe, hogy milyen jó is!

A tészta hozzávalói:
  • 40 deka liszt
  • 4 tk. sütőpor
  • 20 deka krémtúró (merülőmixerrel krémesíthető)
  • 8 ek. olaj
  • 0,5 dl tej
  • 15 deka cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 csipet só
A krémhez:
  • 1 csomag vaníliás vagy mandulás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 4 ek. cukor
  • 10 deka reszelt marcipán
Továbbá:
  • 5 ek. baracklekvár
  • 1 ek. rum (elhagyható)
  • 75 deka sárgabarack
  • cukor
  • szeletelt mandula
A krémhez szokás szerint megfőzöm a pudingot, és még forrón elkeverem benne a reszelt marcipánt. A túrót az olajjal, cukorral, sóval, vaníliával és a tejjel simára keverem, majd hozzáadom a sütőporos lisztet, és egy sima rugalmas tésztává összegyúrom. 40x26-os tepsibe vágok egy darab sütőpapírt, és erre a méretre nyújtom ki a tésztát. A legegyszerűbb módja, ha a tésztát közzvetlenül a sütőpapíron nyújtom ki, egy réteg folpackkal leborítva. Ennek az az előnye, hogy lisztezés, és ragacsozás nélkül gyorsan megvan. A tésztához szükség esetén még kevés tejet, vagy egy egész tojást is hozzá lehet adni. Próbáltam már tojással és anélkül is, ízlés kérdése, de én most anélkül sütöttem. A tésztára kenek 3 evőkanál rummal elkevert lekvárt, erre simítom a kihűlt marcipános pudingot, majd rászórom a lecukrozott sárgabarackot.

175°C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütöm. A végén 2 evőkanál forró baracklekvárral vékonyan átkenem, és megszórom mandulalapokkal, amit előzőleg világosra pirítok. ( Ez utóbbi nálam elmaradt) A süteményt csak akkor vágom fel, amikor már teljesen kihűlt.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy kérdést tettem fel neked!

Unknown írta...

Köszi szépen! Máris szedegetem össze a gondolataimat!

Névtelen írta...

Régóta tervezgetem már, hogy veszek egy kenyérsütő gépet, mert ha nem is sütnék benne minden nap, de milyen jó lenne benne csak dagasztani. Neked milyen típusú van, milyet érdemes venni? Kakaós csigát akarok sütni!

Unknown írta...

Panasonic SD-207-tel kímélem ki a csuklóm. Már jó ideje csak dagasztásra használom, de nagyon szépen süt is! Meg vagyok vele elégedve, és neked is csak ajánlani tudom!

Névtelen írta...

http://sutemenyrecept2.weblap.net/2009/03/24/sargabarackos-marcipanos-pite/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails