június 22, 2007

Palacsintatorta

Első pillantásra csúsztatott palacsintának tarthatná az ember, de mégsem az. A csúsztatott palacsinta tésztája ugyanis vastagabb, és csak az egyik oldala van megsütve. Ezek viszont vékony példányok, egy diétásnak nem éppen nevezhető krémmel rétegezve.


A normál adagot (az anyagmennyiségek zárójelben láthatók a felezett mennyiség mellett) csak akkor keverem be, ha vendégeket várok, ugyanis közel 50 darab palacsinta lesz belőle, ha egy közepes méretű serpenyőben sütöm. Bár egy többtagú család részére ez nem is sok, főleg ha a palacsinta egy leves után a második fogás. Feltornyozva mégis egy tetemes mennyiséget tesz ki, aminek láttán nehéz elképzelni, hogy a palacsintás király együltő helyében 77 darabot képes volt elpucolni. Na ez a mese habbal!


A krém mennyisége kicsit kevésnek bizonyult, miután a palacsinták szinte magukba szippantották fél órán belül, viszont a rákanalazott meleg gyümölcsök nagyon jól helyrebillentették az egyensúlyt. A lejjebb leírt gyümölcskeverékből befözőcukorral nagyon klassz lekvárt lehet főzni!

A recept:
  • 25 deka liszt (50 deka)
  • 6 tojás (12 db)
  • 12,5 deka vaj (25 deka)
  • 12,5 deka cukor (25 deka)
  • 7,5 dl tej(1,5 l)
  • 0,5 tk. só (1 tk.)
A tejet és a vajat egy edényben felforralom és félreteszem amíg a tojásokat a cukorral, sóval és a liszttel simára keverem. A tojásos masszához állandó kevergetés mellett apránként hozzáöntöm a forró vajas tejet, és miután lehült a hőmérséklete, néhány órára hűtőbe teszem, de még jobb lesz, ha egy nappal a kisütés előtt keverem be a tésztát. Ezután a szokásos módon vékony palacsintákat sütök belőle, (olajozni csak az első palacsinta előtt szoktam a serpenyőt) és az alábbi krémmel rétegezve lerakom:

A krémhez:
  • 25 deka krémtúró
  • 25 deka mascarpone
  • 10 deka fehércsoki
  • 1 citrom reszelt héja
A fehércsokit megolvasztom, és hozzákeverem habverővel a túrót és a mascarponét. Fordítva nem működik igazán jól a dolog, mert ha a csokit kezdem a túrókrémhez keverni, azonnal megdermed, és darabos lesz. Reszelt citromhéjjal ízesítem. Külön cukor hozzáadása nem szükséges, a csoki kellőképp édesíti ezt az adagot.

Nagyon jól passzol hozzá ez a meleg gyümölcssaláta:
  • 3 szem őszibarack
  • 4 szem kajszi
  • 10 deka málna
  • 3 ek. cukor
  • finomra vágott citromhéj
  • egy kis csokor menta
A cukrot világos sárgára pirítom, és rádobom a vékony cikkekre vágott barackokat. Addig kevergetem, amíg a gyümölcs puhulni kezd, és a levében felolvad a karamell. Hozzáadom a citromhéjat és a mentát, végül 4-5 perc főzés után óvatosan beleforgatom a málnaszemeket is.

2 megjegyzés:

Morzsóka írta...

Nagyon szeretem a palacsintát! Ez most így pénteken, éhgyomorra majdhogynem megkönnyeztetett :-)
Klassz a fotó!

Maci írta...

Köszi morzsóka! A palacsinta nálam is nagy kedvenc, mindegy mikor, milyen formában, csak legyen!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails