május 15, 2007

Tavaszi szelet

A recept régi, számtalanszor kipróbált, és eddig minden kisebb-nagyobb változtatást is túlélt. Tipikusan a "nagyi süteménye" kategóriába sorolható. Csupa olyan hozzávalókból készül, melyek mindig és minden háztartásban előfordulnak.


  • 5 tojás szétválasztva
  • 25 deka puha vaj (eredetileg margarin áll a receptben)
  • 21 deka porcukor
  • 1 csipet só
  • 21 deka darált dió
  • 21 deka rétesliszt (sima liszt helyett)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom leve, és lereszelt héja
  • 15 deka porcukor a mázhoz (25 deka helyett)
A puha vajat a porcukorral és a sóval habosra keverem. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, a citrom héját és levét, majd óvatosan beleforgatom a tojások keményre vert habját, ügyelve rá,hogy ne törjön össze nagyon. Úgy szoktam, hogy először a hab egy harmadával lazítom a tésztát, mielőtt a maradékot beleforgatom.

Egy 4 cm magas, 25x20 cm méretű tepsit sütőpapírral kibélelek. Belesimítom a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm.

Közben a tojások sárgáját elkeverem a porcukorral. Nem kell maximálisan habosra verni, elég egy percig keverni a mixerrel. A forró süteményt kiveszem a sütőből, és rákenem a tojásos mázat. Nem szükséges tovább sütni vagy szárítani, mert a máz így is rászárad mire kihűl.

1 megjegyzés:

L. írta...

Tetszett a recepted, igyekszem kipróbálni majd. Valójában viszont szólni szerettem volna, hogy kiteszem a www.infokikoto.blogspot.hu -n általam szerkesztett Little Joys nevezetű rovatba az oldalad nevével ellátva természetesen. Ha van kedved, kérlek nézz körül nálunk is. Köszi a receptet és kellemes hétvégét.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails