május 03, 2007

Karamellizált spárga eperrel

Még mindig nem jött meg a kedvem, hogy spárgakrém levest főzzek, szezon ide vagy oda. Amíg ki nem próbálom a több tucat sokkal jobb dolgot spárgából, addig várhat a leves!

Desszertek felé viszont mindig nyitott vagyok. Össze is kombináltam a kedvenceimet: mascarpone, -ami nálam minden vonatkozásban Nr.1- eper, menta, és spárga! Tudom, a spárga nem tipikus deszert-alkotóelem, de állítom, hogy ez a kombináció mégis megér egy próbát! A meleg és édes spárga, a langyos eper, az olvadós krém, tetején frissítő mentás cukorral és a kevéske, de nagyon karakteres balzsamecet egy olyan desszertet képez, aminek minden porcikája csak úgy olvad a szájban!




  • 4-5 szál friss spárga
  • 20 deka eper
  • 20 deka mascarpone
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. vaj
  • balzsamecet redukció (lassan befőzött balzsamecet amihez én egy csipet cukrot is teszek)
  • mentás cukor* (friss mentalevelek jégcukorral vagy durva kristálycukorral megmixelve)
A spárgát megpucolom és feldarabolom. Olvasztott vajon kevéske cukorral megszórva aranysárgára karamellizálom. Amikor kész, a félrehúzott serpenyőbe dobom a negyedelt epreket, és épp csa egy pillanat erejéig átforgatom őket a spárgával egyetemben.

A mascarponét kikeverem nagyon kevés mentás cukorral, tányérra kanalazom, kevés balzsamecet szirupot csorgatok rá, és körberakom a spárgával és eperrel.

*A mentás cukor egyszerű és nagyszerű ötletét Tim Mälzernél láttam. Ha így megy tovább, a végén még a szívembe zárom a srácot! Nem összetévesztendő a mentolos cukorkával!

2 megjegyzés:

Rossamela írta...

Kipróbálva, isteni!
Még mascarpone nélkül is az lenne, nagyon jó a karmellizált spárga+eper.

Unknown írta...

Örülök, hogy ízlett!
Biztos nem rossz még úgy magában sem, de én szeretek tobzódni mascarpone ügyben! ;o)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails