május 30, 2007

Karamelles éclair

A lányom csak "karamellás hurkának" hívja, de becsületes neve éclair. A krémen és a mázon még van mit fejleszteni, a tésztával viszont meg voltam elégedve, annak ellenére, hogy kicsit girbe-gurbára sikerültek a fánkok. Kicsit sötétebbre sütöttem őket, így valamivel masszívabbak lesznek és nem puhulnak olyan könnyen vissza. A töltelékhez főzött cukrászkrémet sajnos kicsit elhigította a tejszínhab, és a karamelles cukormáz is folyékonyabb volt a kelleténél. Másodszorra és sokadszorra biztos jobb is és szebb is lesz!
A remény hal meg utoljára....



Mmmmm....


17 percig sütöttem 200 foknál, majd további 10 percig 175 fokon,
végül a kikapcsolt sütőben hagytam kih
űlni.

Csillagcsővel nyomtam a tésztát a sütőpapírra.
Ennek különösebb jelentősége nincs, azon kívül, hogy viccesen néz ki.


A tészta hozzávalói:
  • 250 ml tej
  • 6 deka vaj
  • 1 csipet só
  • 12,5 deka liszt
  • 4 egész tojás
  • a kenéshez 1 tojássárgája és egy kanálka tej
A tejet a vajjal és a sóval felforralom, egyszerre hozzáöntöm az átszitált lisztet, és addig kevergetem, amíg egy gombócba összeáll a tészta, és az edény alján egy fehér film képződik. Egy tálba átteszem a tésztagombócot, picit hülni hagyom, majd mixerrel egyenként hozzákeverem a tojásokat. Ezt a sima, fényes, krémes masszát egy nyomózsákba lapátolom, és kb. 8 cm-es csíkokat nyomok belőle a sütőpapírra. Tejjel elkevert tojássárgájával lekenem, 200 fokra előmelegített sütőbe tolom a tepsit, 17 percig sütöm, majd további 10 percre visszaveszem a hőmérsékletet 175 fokra. Kikapcsolt sütőben hagyom kihűlni a fánkokat. Tölteni csak teljesen kihűlt állapotban ajánlatos.

2 megjegyzés:

SZINTIA írta...

Nagyon finom lehet!

Névtelen írta...

Ők itt a lenti cikkbelivel rokonok?
http://www.elle.hu/article.php?id=968

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails