március 09, 2007

Madártej


Utoljára az elmúlt évezredben ettem madártejet. Talán épp aznap, amikor a zánkai úttörötáborból hazatértem. Rakott krumplit és madártejet rendeltem, erre úgy emlékszem mintha tegnap lett volna, pedig de rég is volt...

A recept:

  • 1 liter tej
  • 1 vaníliarúd
  • 10 deka porcukor
  • 5 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evökanál étkezési keményítö

A tejet felteszem föni egy vaníliarúddal, amit hoszába felvágtam és kikapartam.
Közben a tojások fehérjét egy csipet sóval nagyon kemény habbá verem. Ha felforrt a tej, kicsit lejjebb veszem alatta a hömérsékletet és galuskákat szaggatok bele a habból. Amikor már megduzzadtak a galuskák, habkanállal átfordítom öket. Egy perc múlva már ki is lehet merni a galuskákat egy tányérra.

A tojások sárgáját a porcukorral és a vanília kikapart belsejével habosra keverem, és csak ekkor adom hozzá a keményítöt, amivel csomómentesre keverem. 1 merökanálnyit hozzámerek a forró vaníliás tejböl, elvegyítem vele, és a tejbe öntöm, miközben folyamatosan keverem. Addig melegítem, amíg kezd besürüsödni. Azonnal kis tálkákba adagolom, 1-2 habgaluskát merek a tetejére és behütöm.

2 megjegyzés:

rezervatom írta...

megfőztem, első próbálkozásra is nagyon finom lett, talán a legjobb, amit valaha kóstoltam.. igaz, akinek készült, az a habgaluskákat látva (és kóstolva) passzolta a dolgot, hiába mondtam neki, hogy ez a magyar gyerekek kedvenc édessége.. így hát kénytelen vagyok magam elfogyasztani.. :)) de már csak egy adag van sajnos.

Unknown írta...

Hasonlókat tapasztaltam én is, ugyanis a gyerekeim nem igazán díjazzák a tojáshabot. Mindegy, a férjemmel magunkra vettük ezt a terhet is ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails