április 09, 2008

Gambas al ajillo



Néhány szó a garnélák előkészítéséről, ami talán kicsit ijesztően hat sokakra, pedig nem borzasztóbb egy hal pucolásánál. Az egész annyiból áll, hogy egy mozdulattal lecsavarom a fejét, a hasa felől hüvelykujjammal felbontom a páncélt, és fentről a farokrész felé könnyedén lefordítom a húsról. A bél eltávolítására 2 lehetőség van. Ha a garnéla is úgy akarja, akkor a fej lecsavarása után ügyesen ki lehet húzni egy darabban anélkül, hogy fel kellene vágni a háta mentén. Ha ez mégsem sikerül, akkor marad a felvágás, ami avval jár, hogy a garnéla sütés közben szépen kinyílik.

Az elkészítése 1 személyre a következő:

Egy tűzálló kerámiatálkát üresen megforrósítok a tűzhelyen, vagy ha többről van szó, akkor a sütőben. Egy pici teflonba 3-4 evőkanálnyi olívaolajat öntök, 1 aprócska darab friss, vagy szárított chilit és ízlés szerint 2-4 fokhagymagerezdet teszek hozzá szeletelve. Amikor már forró az olaj, belefektetem a megtisztított, leszárított garnélákat, (6-8 darabot számolok egy személyre) és mindkét oldalukat addig sütöm, amíg élénk narancssárgák nem lesznek és szépen összekunkorodnak. Összesen talán 2-2 percet vesz igénybe a sütés oldalanként. Ekkor egy késhegynyi pirospaprikát szórok az olajba, majd azonnal felöntöm kevéske száraz fehérborral, és egy mokkáscsészényi húslevessel. Magas lángon 3-4 perc alatt háromnegyedére főzöm be a szaftot, ha kell sózom, majd tálalás előtt átöntöm az egészet az előforrósított tálkába. Friss bagettel mártogatva nagyon finom!

Ha bor és leves nélkül készítem, akkor több olajat használok, de ha nagyon intenzív az olaj, akkor pl. napraforgóolajjal keverem, hogy ne legyen kesernyés.



2 megjegyzés:

Mamma írta...

Maci, megnyugtató látni, hogy a nagy munka alatt sem éheztél:-))

Jó, hogy ilyen részletesen feltetted, épp minap főztem egy krémlevest, és ilyen, fokhagymás olajban sült garnélák voltak rajta. Most majd egyszerűen csak belinkellek:-))
Köszi!

Unknown írta...

Nincs mit Mamma! ;o)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails