március 03, 2008

VKF! XIV. Magyar ízek


Minő szerencsés egybeesés, hogy épp a blogom első születésnapján hirdethetem meg a Vigyázz, Kész, Főzz! 14. fordulóját, melynek Fakanál kollegina jóvoltából lehetek soros háziasszonya. Eddig is minden fordulóját élveztem a játéknak, most viszont nem én készülök vendégségbe, hanem magam vagyok a vendéglátó. Olyan a hangulatom is mintha vendégeket várnék, bár ezennel nem a menüt tervezgetem izgatottan, hanem magán a mottón töröm a fejem, ami nem kevésbé izgalmas feladat. Sokáig vívódtam magammal, miután megírtam a szöveget, hogy vajon jól választottam-e témát, de mindenképp olyasvalamit szerettem volna kitalálni, amelybe sokan szeretnének, könnyen és szívesen be is tudnak kapcsolódni. Úgy gondolom, hogy a magyar konyha pont megfelel ennek a kritériumnak, elvégre ezen nevelkedtünk, és úgy ismerjük mint a tenyerünket.

Vagy tán mégsem? Az utóbbi időben igencsak csorbát szenvedett a mi világszerte jónak hitt konyhánk hírneve. Soha ennyi negatívumot nem hallottam, nem olvastam róla mint az elmúlt egy évben. Határon innen és azon túl is csökkent a renoméja, mondván egyike a legegészségtelenebbeknek, zsíros, nehéz, egyhangú, fantáziátlan és elavult, az alapanyagaink pedig igénytelenek, rossz minőségűek. Kétségtelen, hogy számos olyan elemet tartalmaznak a fogásaink, amelyek nem kifejezetten játszanak egészségmegőrző szerepet, de sok esetben ezek elhagyhatatlanok vagy csak nehezen helyettesíthetőek mással. Ha csak tehetem, mégis sokszor magyaros ételekkel várom a vendégeimet. Ilyen alkalmakkor szerintem igazán szemet lehet húnyni a tejföllel való locsolkodás és egyéb hasonló bűnök fölött.
Szeretetem és ragaszkodásom ellenére azt is be kell látnom, hogy elbírna egy kevés reformot és némi időszerű modernizálást. Függetlenül attól, hogy modern vagy hagyományos-e, most magát a magyar konyhát szeretném a középpontba állítani minden jó-, és a kevésbé előnyös tulajdonságával egyetemben. Utóbbin természetesen kreatív módon lehet csiszolni és mértékletesen változtatni anélkül, hogy elveszítse a karakterét. Azt hiszem ez jelenti benne majd a legnagyobb kihívást. Kezdjünk neki mégis játékosan:

Képzeljétek, hogy messzi földről érkezett vendéget vártok egy igazi magyaros ebédre/vacsorára. Nem szempont, hogy a kiválasztott étel -vagy akár egy komplett menüsor- a kötöttfogású hagyományos magyar, vagy csupán a "magyaros ízvilágú" átreformált kategóriába tartozik. Készítsétek el a számotokra legkedvesebbet, függetlenül attól, hogy elő-, fő- vagy utóételről van szó, és persze arra is számítsatok, hogy ha elégedett a vendég, akkor biztos szívesen magával vinné receptet is...

Mielőtt most sokan lazán legyintve nekifognának a füstöltszalonnás-hagymás lecsóalap elkészítésének, ötletforrásként megemlíteném a környező országok konyháinak befolyását, amelyek nem kis szerepet töltenek be a miénkben. Bár sok ételünkről úgy gondoljuk, hogy ősrégi magyar gyökerei vannak, egy kis kutatás során sokukról kiderül, hogy a török, szerb, román, cseh, osztrák, vagy a horvát konyha jóvoltából kerültek hozzánk és honosodtak meg az évtizedek, évszázadok elteltével. Háttérinfó formájában ezekről a behatásokról is jó lenne többet megtudni, de ugyanilyen izgalmas lehet a tájjellegü konyhával is közelebbi ismeretségbe kerülni. Vajon mit takar a bakonyi, erdélyi, vasi, gödöllői, vagy szabolcsi meghatározás, miben különböznek az egyes vidékek konyhái? Mitől Jókai az a híres bableves, és miért nevezik Csákynak a bizonyos rostélyost? Miért híres -és híres-e egyáltalán?- a makói hagyma és a kalocsai paprika. Ki az a Czifray István és milyen szerepet tölt be Gundel Károly a magyar gasztronómiában?

Miután magát a témát körülírtam, közzé tenném azt a nem kötelező, illetve teljesen szabadon választható opciót is, amelyre fent már utalást tettem. Tudatában vagyok annak, hogy vékony a jég, mégis megkockáztatom és rámerészkedek, hátha nem szakad be alattam. Akinek kedve van, és módjában áll a magyar mellett egy második nyelven is közölni a bejegyzését, az kérem ne fogja vissza magát! Természetesen nem probléma az sem, ha valaki nem vállalkozna a kétnyelvűségre, mint ahogy fent írtam már, ez csak egy lehetőség, mégis üdvözölném, ha minél többen kedvet kapnának hozzá. Tudom most sokakban felvetődött a kérdés, hogy vajon mire is jó ez a bonyolítás?

Nos, tegyük a kezünket a szívünkre kedves bloggertársak, és azok is akik csak olvassák a blogokat: Néhány éve még azt sem tudtuk, hogy mi fán terem a gasztroblog, ma pedig már kényelmesen hátradőlve várjuk naponta a feedeket kedvenceink újabb megmozdulásairól, anélkül, hogy végigzongoráznánk őket egyenként. Hála ezeknek a blogoknak mostanság már mindenki tisztában van vele, hogyan kell konfitálni és kandírozni, hogyan készül a paradicsomos raita, mi a lassi és a chutney titka. Pierre Hermé párizsi üzletének a címét még álmunkból felriasztva is kívülről fújjuk, betéve ismerjük az autentikus guacamole és a kristálytiszta consommé receptjét mellesleg pedig lazán felsoroljuk a crème brûlée és a creme caramel közötti különbségeket. Evvel ellentétben a mi magyar nyelvű gasztroblogunkra betévedő idegenek maximum egy röpke pillantást vetnek a fotóra, mielőtt bezárnák az ablakot, nemhogy ötletet merítenének. Jobbik esetben néha annyit hagynak hátra , hogy "bár szép a fotó, de sajnos egy szót nem értek a szövegből". Véleményem szerint 1-1 bejegyzésünk -vagy csupán maga a recept- két nyelven való közlése egy kicsit megnyitná a mi zártkörű gasztroblog szféránkat a világháló felé, és mi más lenne hivatottabb az idegen nyelvű közzétételre egy magyar blogon, mint maga a magyar konyha!

Csapjunk hát a lecsóba!

A pályaműveket legkésőbb április 6-ig, azaz vasárnap estig várom a macikonyha kukac citromail pont hu címre. A rendezvényen a kereskedelmi célú blogokon, honlapokon és cégeken kívül részt vehet bárki, akinek van blogja, csakúgy, mint akinek nincs. (Fakanálnak köszönöm a kölcsönvett mondatot!) A bloggal nem rendelkezők e-mail címemre beküldött pályázatait szívesen közzéteszem itt helyben.

22 megjegyzés:

Zsu írta...

Wooooow :)))
Jól feladtad a leckét, Maci, nagyon örülök neki. Lesz mivel foglalatsokodni diplomaírás mellett! :)

Grenadine írta...

gratulálok Maci, máris beindult a fantáziám, ezt fantasztikusan kiötölted! :)

Unknown írta...

Épp a hétvégén öltöttem új designba a jó kis tejfölös-szalonnás tésztát - azt hiszem, akkor most nekiülök egy igazi magyar étel átszerkesztéséhez is ;)

Korábban németül is elkezdtem írni párhuzamosan a blogom, de túlságosan időigényes volt minden receptet és történetet magyarul és németül is megírni - így hát egy idő után a magyar publikálás mellett döntöttem. Mivel most még kevesebb az időm, mint akkor volt, sajnos nem fogom újból felkapni a kétnyelvű publikálást - viszont ezt a pályázatot a kiírásodnak megfelelően több nyelven is közzéteszem ;)

Gabojsza írta...

Jó kis téma:-)))

Névtelen írta...

Maci!
Gratulálok az első blogszülinaphoz!
A témaválasztás igen jó! Remélem létrejön egy olyan receptgyűjtemény, melyből nem csupán a blogger társadalom meríthet majd ötleteket, hanem a hazai vendéglátós szféra is! Rájuk fér, néhány üdítő kivételtől eltekintve. Szóval ez remek alkalom lesz arra, hogy a magyar konyhát kicsit megfeleltessük a modern kor kihívásainak! (és ezzel nem azt szeretném mondani, hogy felejtsük el a hagyományos ízeket, hozzávalókat!)

Zsuzsa írta...

Remek téma!

Mamma írta...

Most kezdtem felocsúdni az alélásból... és mindjárt gratulálok is a blogszülinaphoz, hát ennél stílusosabb ajándékokról álmodni sem tudnék!:-))

Nagyon tetszett és mélyen egyetértek a hatodik bekezdéssel (természetesen a többivel is, de ezzel különösen). Nem tagadom, magam is áldozata vagyok ennek az iránynak, magyar konyhát szinte sosem főzök. Pedig régóta gondolkodom olyan fogásokon, ahol a magyar alapot modernizálva, kicsit átfazonírozva tálalhatnám. Hisz magyarosan, a basic-et ismerve szinte mindenki tud főzni, csak nem teszi.....

Külön remek ötlet a két- illetve több(?)nyelvű receptközlés, ebből még egy új .... de nem lövök le semmilyen poént!! :-))

Egyszóval, az első ájulat után már sokkal optimistább vagyok és töröm a fejem rendesen!:-), nagyon klassz!

Horasz írta...

hmmm,

Kituno otlet:) A hagyomany es evulocio versenyen megmutattak a profik, hogy mit tudnak:)

szerintem a blog szcenaban is van legalabb ekkora (ha nem nagyobb)lelkesedes es sziv:)

Biztos vagyok, hogy nagyon jo fordulo lesz ez is.

Horasz

Zsófi írta...

Remek téma, és a számból vetted ki a szót. Már régóta tervezek egy magyaros blogot, angolul. Ha otthon élnénk mondjuk könnyebb lenne :)

Fűszeres Eszter írta...

Nagyon jó! Én már tudom is.
Ééééés, boldog blogszülinapot kívánok!

Névtelen írta...

Maci, újra le a kalappal!!!
Ez remek ötlet és már száguldoznak is az ötletek a fejemben...
sajtkukac

Névtelen írta...

Maci!

Isten éltesse a blogodat!
Ami pedig a témát illeti...lehet, hogy én is elindulok....ötleteim már vannak....

Névtelen írta...

Kedves Maci! boldog blogszülinapot! a VKF XIV. témája örömmel tölt el:-) az úgyszintén, hogy már tudom is, mivel nevezek..

Lilahangya írta...

Igazan nemes feladat! Gyakorlott, kulhoniaknak magyarul es megsem magyarul fozo leven pontosan aterzem mennyire nem feltetlen egyertelmu es egyszeru! Gratulalok es boldog blogszulinapot!

Névtelen írta...

Itt is egy ünnepelt :), gratulálok, csak így tovább a gyönyörű képekkel és gusztusos receptekkel! Az ötlet meg izgalmas, legalábbis remélem, hogy sokan látják benne az izgalmakat és nem fúlunk tökig csiripöribe :)).

Éva írta...

Macikám, isten éltessen, a fordulóval meg hajrá, hajrá!:)

Unknown írta...

bocsi, délután kicsit rohanásban voltam ...

BÚÉK! ;)

Piszke írta...

Először is boldog szülinapot!Másodszor pedig nagyon egyetértek a soraiddal, mert én azt tappasztaltam, hogy az én külhoni ismerőseim nagyon odavannak a magyar (vagy amit annak képzelnek:P) konyháért, csak egyszerűen kicsit korszerúbben kell főzni és tálalni.A jó alapanyagok megvannak, meg ahogy látom a lelkesedés is, tehát ez egy klassz forduló lesz megint.

Unknown írta...

Nagyon örülök, hogy ilyen nagy lelkesedéssel fogadjátok a témát, pedig mindkét opciója miatt kétségeim voltak. Most viszont annál izgatottabban várom, hogy milyen újításokkal és ötletekkel rukkoltok elö! Mindenkinek jó fejtörést, fözöcskét, és jó szórakozást kívánok a fordulóhoz!

Névtelen írta...

Szia kedves Maci!

Gratula az 1évedhez, még sok ilyet kívánok neked!
Én is jövök erre a jó kis versenyre, bár gasztrobloba még újonc vagyok... :)
Van egy pár nagyon egészségesre átdolgozott magyaros receptem, úgyhogy kifelyezetten örüólök, a témának...

Névtelen írta...

Kedves Maci!
Hova tűntél?
Várom az új recepteket!!!
Orsi

Annamarie Mikola írta...

Kedves Maci ,
Gratulalok a Szulinaphoz, Meg sok-sok ilyen kituno minosegu blogot kivanok Neked es a sok rajongod szamara is. Az otlet kituno, foleg minket, kulhonban (USA) illetoen. Nagyon koszonom Neked a sok jo receptet, ami a dekorative bemutatas mellett konnyen el is keszitheto.Pl. a Te Torok Pide-od oriasi sikert aratott itt Kaliforniaban, Vega es jo hazai formaban elkeszitve. Koszonettel,
Annamarie Mikola

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails