december 19, 2007

Mit sütnek a szomszédban?

Ígéretemhez híven karácsony után beszüntetem a süteménydömpinget és átengedem a helyet a diétás és kímélő ételeknek!
Ugyanmár, ilyen kacsát még április 1-én sem eresztenék világnak, tehát komolyra fordítom a szót: természetesen nem lesz fogyókúra és női magazinok sugallta szuperszónikus zsírégető csodadiéták sem! Csak kevesebb lesz a blogon megjelenő süti. Ezt már csak azért is sajnálom, mert már kezdtem hozzászokni a kényelmes fényképezgetéshez, a meleg ételeket ugyanis sokkal nehezebb szépen megörökíteni.
Az idei adventi sütiszezont 2 szomszédból ellesett finomsággal szeretném búcsúztatni. Mindkettő olyan oldalakról származik, amelyeket nagyon szívesen olvasok. A biscottit Chili und Ciabatta oldalán találtam, a rugelach tekercseket pedig a Smitten Kitchen-ben. Utóbbi egyszerűen megőrjít a csodaszép és természetes ételfotóival, az elsőhöz pedig azt hiszem nem szükséges hozzáfűzni semmit, hisz a legtöbb megszállott blog-olvasó már rég ismeri, és tisztában van vele, hogy miről áradozok! Na de nem is ragozom tovább a dolgot, győződjön meg mindenki saját szemével mindkét hölgyemény brilliáns munkájáról!

Tőzegáfonyás-pisztáciás biscotti fehércsokival
  • 40 deka liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 0,5 tk. só
  • 20 deka cukor
  • 3 nagy tojás
  • 2 ek. olaj
  • 2,5 tk. amaretto
  • 12 deka natúr pisztácia
  • 12 deka aszalt tőzegáfonya
  • 7,5 deka durvára darabolt fehércsoki
A tojásokat a cukorral, amarettoval és az olajjal habosra keverem, majd hozzáadom a sütőporral és sóval elvegyített lisztet. Miután simára kevertem az egészet, beleforgatom a pisztáciát, és a tőzegáfonyát, végül pedig a fehércsokit. (Mivel nem volt elég pisztáciám, pekándiót raktam helyette a tésztába.) Sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazom a tészta felét egy 30 cm hosszú, 7-8 cm-es rudat formálva, majd a másik felével is ugyanezt teszem. Vizes kézzel simára tapicskolom (S.J. után szabadon) a rudak felületét, és 175°C fokra előmelegített sütőbe tolom 30 percre.

A sütő hőmérsékletét visszaveszem 160°C fokra miután megsültek a biscotti rudak. Mikor egy kicsit kihűltek, srégen 1 cm-es szeletekre vágom, majd rácsra téve visszateszem a sütőbe további 20 percre. Halványsárgára és ropogósra sülnek.

Forralt borba, vagy kakaóba/kávéba tunkolva, sőt még egymagában is nagyon finom ropogtatnivaló, akárcsak a következő csemege. A tökéletes rugelach tekercsek képei szabályosan megbabonáztak, alapnak viszont a már jól bevált receptemet vettem. A dió és a cukor mennyisége ízléstől függően lehet több, vagy kevesebb, itt nem szoktam méricskélni.

Rugelach tekercsek

  • 30 deka liszt
  • 25 deka szobahőmérsékletű vaj
  • 25 deka Philadelphia krémsajt
  • 1 mokkáskanál só
  • 12 deka porcukor
  • 2-3 ek. világos mazsola
  • baracklekvár
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • durvára darált dió
  • barnacukor
  • fekete mazsola (piros szőlőből)
  • fahéjas porcukor
A tészta hozzávalóit gyorsan összeállítom, majd folpackba csomagolva legalább egy órára a hűtőbe teszem. (Vagy fél órára a mélyhűtőbe) A hűtőből kivéve 2 egyforma részre osztom, és téglalap formára kinyújtom, de nagyon vékonyan! A világos mazsolát a lekvárral és a fahéjjal simára mixelem, majd rákenem a tésztára. Megszórom bőven barnacukorral és darált dióval, végül pedig a fekete mazsolát is elosztom rajta. Szorosan feltekerem a tésztát, és folpackba csavarva a mélyhűtőbe teszem fél órára. Fahéjas porcukorba forgatom a rudakat, majd kb. 3 mm-es szeletekre vágom fel. Fahéjas porcukorral leszórom a csigákat, mielőtt a sütőpapírra fektetem őket és 180°C fokos sütőben aranysárgára sütöm.


3 megjegyzés:

sütis néne írta...

jajjj, Maci! ne kínozz már!:-O nincs mese, ismét sütnöm kell holnap, csak még azt nem tudom melyik legyen a legutolsó 3 bejegyzésed közül...
és nehogy leállj a sütemény receptekkel!:-D

Névtelen írta...

Szia!
Épp ost raktam össze ennek a Rugelach tekercseknek a tésztát.Ennek ennyire ragadósnak kell lennie?! NA mindegy megy a frigóba és majd látjuk.
Különben meg teljesen rákattantam az oldaladra! Annyra jó és szép ,vagy szép és jó! :)

GZS írta...

Kedves Maci!

Isteniek a Rugelach tekercsek, hálás köszönet a receptért!
És nem is olyan vészes az elkészítése, mint elsőre gondoltam, a kulcs (azt hiszem), hogy alaposan lehűtött tésztával kell dolgozni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails