Mi mással lehetne felerősíteni jobban egy gyenge beteget, mint egy jó erős húslevessel! Egyszer-kétszer még jól is esik, na de nem lehet csak húslevessel tömni még a leggyengébbeket sem. Egy kicsit kondisabb, táplálóbb és mégis könnyen emészthető a frikasszé, amely egy jó alaplére épül. Sok variációja létezik a frikasszénak, ami magyarul kb. annyit jelent: becsinált. Az én kedvencem ezek közül a csirkefrikasszé zöldségekkel, és levesben főtt csirkehússal. Meg kell hagyni, hogy ez egy igazi tavaszi étel, ami ugye friss cukorborsóval, frissen szúrt fehér spárgával, tavaszi sárgarépával készül, de szezonon kívül nagyon jól megfelel a mirelit borsó, és az üveges spárga.
Első körben főzök egy "2 csirkés" jól bezöldségelt levest:
Első körben főzök egy "2 csirkés" jól bezöldségelt levest:
- 2 csirke
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 darab zeller
- 1-2 szál fehérrépa
- fél szál póréhagyma
- 1 levélke kelpáposzta
- 1 szem krumpli
- 1 darab csövespaprika
- 1 szem paradicsom
- 1 tk. egész feketebors
- só
A csirkéket hideg vízbe felteszem főni, sózom, és mikor gyöngyözve felforrt lehabozom. Belerakom a megtisztított zöldségeket, és a száraz serpenyőben "feketére sütötött" félbevágott vöröshagymát. ( nem kell félni, nem lesz égett vagy szenes íze a levesnek tőle, viszont szebb színe, és finomabb aromája!) Közepes lángon puhára főzöm a húst és a zöldségeket, időnként pedig lemerem róla a habot. Mindig csak gyöngyözzön a leves, sose lobogva forrjon!
Amikor minden megfőtt, külön kiszedem a zöldségeket, és külön a húst. A csirkét lebőrözöm, lefejtem a húst a csontról, és falatokra vágom. A levest átszűröm. Egy részét azonnal tálalom a főtt zöldségekkel, és cérnametélttel.
A frikasszé további hozzávalói:
Amikor minden megfőtt, külön kiszedem a zöldségeket, és külön a húst. A csirkét lebőrözöm, lefejtem a húst a csontról, és falatokra vágom. A levest átszűröm. Egy részét azonnal tálalom a főtt zöldségekkel, és cérnametélttel.
A frikasszé további hozzávalói:
- 2 kanál vaj
- 3-4 kanál liszt
- 20 deka friss gomba
- 2 szál sárgarépa
- 1 csésze cukorborsó
- 25 deka üveges spárga darabokra vágva
- 1 ek. kapribogyó
- 1 dl tejszín
- 1 tojássárgája
- fél citrom leve
- petrezselyem
- só, bors
- kb. 1 liter a húslevesből
Vajból és lisztből világos rántást készítek, belerakom a vágott petrezselymet, és hűlni hagyom. A levesben puhára főzöm a répát és a cukorborsót, végül hozzáadom a vajban puhára párolt gombát, a spárgát, a kapribogyót, és a feldarabolt húst. 1 merőkanál levessel simára keverem a rántást, visszaöntöm, és kiforralom. Félrehúzom a tűzről az edényt. A tejszínt a tojássárgájával és a citromlével és kevés mártással simára keverem, és a forró mártáshoz adom. Sóval, borssal ízesítem. Vajas rizzsel tálalom.
2 megjegyzés:
csak kérdem, hogy nem-e akarod ezt elküldeni a versenyre-e az estiskolán? :)
Elküldve!;o)
Megjegyzés küldése