augusztus 24, 2007

Zöldbab-mandula krémleves


1-2 éve már, hogy egy baráti vacsora alkalmából a háziasszony gombakrém levessel vendégelt meg- helyesebben mondva a Thermomix nevü hiper-szuper konyhai csodagépe vette át a séf szerepét aznap este. Egyszerüen beledobálta a felaprított hozzávalókat, bekapcsolta a gépet, és alig pár percen belül forrón gőzölgő ízletes, krémes levest tálalt az asztalra. A lányom, aki a gombát semmi penzért nem lenne hajlandó megenni, az utolsó cseppig kikanalazta a levest, persze csak ezek után mondtuk meg neki, hogy miből készült.
Erre a trükkre visszanyúlva főztem neki -Thermomix nélkül- az első cukorborsó krémlevest, és -bingó!- ízlett, tetszett, azóta is a top 10 ételei közé tartozik. A továbbiakban pedig sikert aratott a sárgatök, a cukkini, és a brokkoli is. Arra kellett rájönnöm, hogy a gyerekek sokmindent szívesen, sőt jóízűen megesznek, ha nem látják az alkatrészeket az ételben.
Most zöldbabbal bővült a kör, mégpedig sárgarépával és mandulával dúsítva, Chocolate&Zucchini receptje alapján, némi változtatással. Egy kicsit másabb ez az ízvilág, mint a tejszínes, vagy habart krémleveseké. Egyszerű, és finom!
  • olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 50 deka zöldbab
  • 10 deka héjazott mandula
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 l zöldségleves, vagy víz
  • só, bors
A mandulát forró vízzel leforrázom, és 6-8 percig állni hagyom. Ezután leszűröm, és kinyomkodom a héjából. Száraz serpenyőben állandó kevergetés mellett halványra pirítom. Amikor kicsit kihült, finomra darálom.
A hagymát felaprítom, és olívaolajon megdinsztelem. Hozáadom a fokhagymát, a felszeletelt répát, és alacsony lángon 5 percig párolom, majd feldarabolt és megmosott zöldbabot is hozzáadom, és további 5 percig párolom. Felöntöm a zöldséglevessel/vízzel, sózom, borsozom, és lefedve puhára főzöm. Ekkor hozzáadom a darált mandulát, és a botmixerrel simára, krémesre keverem. Sóval és borssal fűszerezem a végén.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails