augusztus 21, 2007

"Arroz con Pollo", de nevezzük egyszerűen csak rizses csirkének


Ha nincs paella jó a rizses csirke is! Elárulom, nekem ez még jobban is ízlik.
Ana -a létező legjobb spanyol háziasszony, akit ismerek- heti megszokott repertoárjához tartozik, a cocido de garbanzo (csicseriborsós egytálétel) a lencseleves morcillával és még néhány nagyon kedvelt hétköznapi étel, ezek között a rizses hús, amit egyszerűen csak "arroznak" hívnak. Lényegében ez a paellánál jóval szaftosabb rizsétel (hal nélkül), amiben a húsok és zöldségek szabadon variálhatóak, igaz ha a csirke teljesen elmarad, akkor már nem nevezhető con Pollo-nak. Legutóbb például nyúlból és sertésből főzte, hosszabbra hagyta a levét a megszokottnál, és a répa, paprika és borsó mellé fejtett babot, és articsókát is rakott. Nagyon finom volt! A főzőedény szintén változhat alkalomtól és mennyiségtől függően. 8-10 személyre általában egy nagyobb -erre a célra jól bevált- fedeles sütőedényt veszek elő, és a sütőben sütöm/párolom készre lassan a rizst , míg egy négyszemélyes ebédet abban az edényben készítek el, amiben a húst pirítottam. A legszebb tálalási mód viszont az, amikor egy óriási mázas cserépedényben pirítják meg a húst, majd miután belekerült a többi hozzávaló is, lefedve készre párolják a gázon. A cserépedény így ahogy van, tűzforrón kerül az asztalra. Ami a hozzávalók mennyiségét illeti, nehezen tudok megadni grammra pontos adatokat, mert ez egy olyan étel, amit mindig hasból főzök. Tehát szemre döntöm el, hogy mennyi húshoz kb. mennyi rizs kell, és azt milyen mennyiségű vízzel öntöm fel. Na de lássuk most nagyjából hogy alakult:
  • 10 csirke alsócomb
  • 2 csésze rizs
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 2 babérlevél
  • valamivel kevesebb, mint 1 l forró húsleves
  • sáfrány
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 bögre cukorborsó
  • 1-1 piros és zöld paprika
  • kb. 10 deka zöldbab
  • só, bors
Először is a sáfrányt a forró húslevesbe teszem, hogy kiadja a színét.
A csirkecombokat sózom, borsozom, és olívaolajban megpirítom. Hozzádobom a felaprított hagymát, a fokhagymát, a babérleveleket, a felszeletelt répát, a paprikák felét felkockázva, felöntöm a sáfránnyal sárgított húslevessel, és 15 percig lefedve főzöm. Ezután átmerem az egészet egy lefedhető tűzálló edénybe, villával hozzákeverek 2 csésze rizst, és jól lefedve kb. 30 percig sütöm a 180C fokra előmelegített sütőben. Kiemelem az edényt, és a rizshez adom a maradék paprikákat felcsíkozva, a 3 cm-es darabokra vagott zöldbabot, és a cukorborsót. Sózom, borsozom, és villával óvatosan összekeverem egy kicsit. Ha kell, még kevés forró levest vagy vizet aláöntök, és további 30 percre visszatolom a sütőbe.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű ez a színkompozíció!

Névtelen írta...

maci, a hozzávalókból kimaradt a rizs. az lenne az én kérdésem, hogy mennyi sáfrányt teszel hozzá? tudod, régesrégen volt egy csirkés paella receptem, de elveszett, az agyam meg nem káptalan, úgyhogy most talán újra megfőzhetem a kedvenc rizses ételünket.

Unknown írta...

Köszi fakanál, javítottam a listát! 1 jó nagy nagy csipet sáfrányt tettem bele, sacc/kb. az egy lazán mért csapott teáskanálnyi lehet. Na ezt jól megaszondtam ;o)

Névtelen írta...

szívesen:) így legalább a segítőkészség álcája mögé bújva nem kellett felfednem, hogy halavány segédfogalmam sincs, mennyi rizst kéne belerakni ennyi húshoz, direktbe megkérdezni meg annyira gáz:D

Unknown írta...

Hm :o)
Pedig az elkészítésnél eddig is ott állt, hogy : ..."villával hozzákeverek 2 csésze rizst", csak a listából felejtettem ki.
És már miért lenne gáz élesben megkérdezni? Mai napig felhívom anyut, ha valamit nem tudok. Jó pap holtáig tanul nem? :o)

Névtelen írta...

sajnos nem áll rendelkezésemre a telefonszámod:)))))))))

Unknown írta...

Megadom, de eszedbe ne jusson anyunak nevezni! :o))))

Éva írta...

ó, Maminak se?:(
:)))))) erősen tartok tőle, hogy Te nevezhetnél engem maminak a köztünk lévő korkülönbség alapján:)

Névtelen írta...

Milyen rizst kell hozzáadni? Főttet??? Köszi előre is!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails